From Andreas på Timbro förlag <[email protected]>
Subject Beklagligt att Liberalerna sväljer myten om den krympande staten
Date March 26, 2025 7:03 AM
  Links have been removed from this email. Learn more in the FAQ.
  Links have been removed from this email. Learn more in the FAQ.
Läs det här mailet i din webbläsare ([link removed])
[link removed]


** Beklagligt att Liberalerna sväljer myten om den krympande staten
------------------------------------------------------------

I helgen besökte jag Liberalernas riksmöte i Karlstad och fick lyssna till ett av de mer självkritiska tal jag hört från en svensk partiledare. Johan Pehrsons ärende var inte att berätta om liberala framgångar inom Tidösamarbetet eller att påminna om att hans parti varit först på många av de bollar som andra partier nu springer efter.

Tvärtom. Det här var ett tal som förkunnade att Liberalerna har haft fel fokus, erbjudit svar på frågor som ingen har ställt och nu måste tänka om rejält.

Det var ett tal till ett parti som har åkt ur riksdagen.

Men det har man ju inte gjort. Inte än.

Vad visionsprogrammet innebär i praktiken får vi möjligen veta vid partiets beslutande landsmöte i höst – om man nu har tålamod att hålla i “Selma” – som programmet kallas – till dess. Men två spår stakades ut som särskilt prioriterade.

Det första handlar om att staten ska kliva fram, på marknadens bekostnad. Vi har varit “förblindade” och inte sett politikens konsekvenser, sa Pehrson. Det är en analys som omedelbart applåderas av bland andra Expressens ([link removed]) och Göteborgs-Postens ([link removed]) ledarsidor. Resonemangen känns igen från det så kallade postliberala narrativet: liberalismen har gått för långt: för mycket marknad, för mycket kapitalism, för mycket individualism och valfrihet. Dags att rulla tillbaka.

Det andra spåret handlar om gemensamma värderingar i samhället. En positionering som obegripligt nog ramades in som ett avståndstagande mot partiets tidigare rädsla för att uttrycka värderingar. Nu var inte Nyamko Sabuni där och jag hoppas att Mauricio Rojas inte lyssnade, för det var direkt förolämpande mot de folkpartister som tog strid för frihetliga och individualistiska perspektiv på den tiden som integrationsdebatten faktiskt hade ett pris.

Men om man nu bestämt sig för att låta som alla andra hoppas jag att Liberalerna löper linan fullt ut. Här öppnar sig nämligen en intressant konflikt med Kristdemokraterna, som ju också vill ha gemensamma värderingar men av allt att döma inte riktigt samma gemensamma värderingar som Liberalerna tänker sig. Jag ser också fram emot den intellektuella akrobatik som lär krävas när Liberalerna ska genomföra sitt statliga värderingsarbete tillsammans med Sverigedemokraterna, det vill säga ett parti vars värderingar fortfarande anses vara så förkastliga att Liberalerna vägrar att sitta i regering med dem.

Som kommunikativ strategi är det frimodigt. Innehållsmässigt är jag mer tveksam.

För ett liberalt parti saknas det ju inte viktiga politiska konflikter att välja bland. Vi har en moderat finansminister som skyller på matvarukedjorna för att priserna är för höga. Omvärldsläget har utlöst reflexer av beredskapssocialism långt in i borgerligheten. Sverigedemokrater och Socialdemokrater tävlar med varandra om att vara mest folkhemsnostalgiska och med Moderaterna om att vara mest invandringskritiska.

Här finns med andra ord stora ytor för ett liberalt parti att bli relevant genom att stå upp för de idéer – företagsamhet, öppenhet mot omvärlden, tolerans mot minoriteter – som gjort Sverige till ett av världens bäst fungerande samhällen. Och ur denna erfarenhet hämta inspiration för nya reformer. Men medan skatter och regleringar och korporativistiska strukturer fortfarande tillåts stå i vägen för en mer rörlig arbets- och bostadsmarknad, vilket på allvar begränsar människors frihet, väljer Liberalerna att ta strid för en ännu starkare stat och att ge politiker ännu mer inflytande över människors vardag.

Som om Karin Pihl skulle ha rätt när hon beskriver den svenska staten som “superliberal”. Som om Håkan Boström skulle ha rätt när han likställer 2000-talets trots allt ganska beskedliga liberala reformer med en naiv och ansvarslös idealism.

Liberalism med verklighetskontakt, sa Johan Pehrson. Jag rekommenderar i så fall läsning av Ruchir Sharmas uppmärksammade bok What went wrong with capitalism (som vi ger ut i svensk översättning senare i vår), som punkterar åtskilliga myter om hur staten skulle ha krympt under 2000-talet (det är alltså inte sant). Något som Mattias Svensson visade redan 2017 i Den stora statens återkomst ([link removed]) – en av de viktigaste böcker jag varit med om att ge ut men som helt ignorerades av såväl ledar- som kulturskribenter.

***

Ikväll återlanserar vi Frihetens grundvalar ([link removed]) av Friedrich Hayek. Boken, som gavs ut på engelska 1960, kom första gången i svensk översättning 1983. Sedan har det blivit nya upplagor 1999, 2015 och nu är det dags för den fjärde svenska utgåvan. Så vitt jag vet är det bara Hayek (med Frihetens grundvalar och tidigare också med Vägen till träldom ([link removed]) ) som förärats så många utgivningar på Timbro.

Eventet är fullsatt men om du är medlem i Liberalerna släpper jag av humanitära skäl in dig även om du saknar biljett.

Följ på Twitter: @johanssonheino ([link removed])

Länk till texten här! ([link removed])

Hayek-special: Lagstyre – politiker är vildar ([link removed]) . FA Hayek är en av det öppna samhällets viktigaste försvarare. I dag är han mest känd som liberal ekonom, men några av hans lika viktiga bidrag handlar om rättsstaten, eller, kanske rättare sagt, om lagstyre.

I detta första av flera specialavsnitt av Ideologipodden med Hayek-tema djupdyker vi i Hayeks syn på lagar, makt och rätt. Johanna Grönbäck pratar med Adam Danieli och Caspian Rehbinder.
[link removed]

[link removed]


** Hayek-veckan fortsätter!
------------------------------------------------------------

I bokpaketet ([link removed]) med alla Hayeks böcker (som vi har gett ut) finner du, bland annat, vår nyutgåva av Frihetens grundvalar, Friedrich Hayeks klassiska verk från 1960 och ett av historiens mest kraftfulla försvar för det fria och öppna samhället.

Frihetens grundvalar ([link removed]) (1960, 2025) Vägen till träldom ([link removed]) (1944, 2018)
Spontan ordning ([link removed]) (2022)
Ekonomiska villkor för mellanstatlig federalism ([link removed])

Beställ här! ([link removed])

[link removed]
[link removed]
[link removed]
[link removed]

Under veckan får du böckerna i vår klassikerserie för enbart 45 kronor styck. Passa på att fynda bland verk som blivit lästa av generationer, vars idéer har plockats upp av beslutsfattare och som bokstavligen format framtiden!
Se utbudet av titlar här! ([link removed])

[link removed]


** LANSERING: Frihetens grundvalar, quiz och ideologisk debatt
------------------------------------------------------------

Onsdagen den 26 mars firar vi nyutgivningen av Frihetens grundvalar ([link removed]) , ([link removed]) Friedrich Hayeks klassiska verk från 1960 och ett av historiens mest kraftfulla försvar för det fria och öppna samhället.

Under lanseringen gästas vi av Johan Norberg, som håller ett föredrag om Hayeks tankar och deras betydelse i dag. Därefter följer ett ideologiskt samtal med de borgerliga ungdomsförbundens ordföranden.

Kvällen fortsätter med ett ideologiskt quiz, under ledning av Timbros egna Hayek-experter Albin Zettervall och Rutger Brattström.


** Orla Vigsø i Fokus
------------------------------------------------------------

I Sverige tenderar satir att missförstås som översitteri och mobbning, inte som den humoristisk samhällskritik den är. Den svensk-danske medieforskaren Orla Vigsø finner svaret på den svenska ängsligheten i vår gamla yttrandefrihetstradition.

Läs Orlas text om satir i Fokus
Läs här! ([link removed])
[link removed]

[link removed]


** Emma Ihre i Dagens industri
------------------------------------------------------------

Sedan Donald Trump tillträdde som president har debatten om statlig inblandning och reglering blivit alltmer polariserad. Trump förespråkar en minskad statlig styrning och framställer hållbarhetsarbete som ”woke” – något som drivs av aktivister och påverkar företagens konkurrenskraft negativt… Läs vidare här ([link removed])

Emma Ihre kom ut med boken Håll ut! Så skapar företag en hållbar framtid tidigare i månaden. Den finns att köpa här! ([link removed])


** Timbros poddar – nya avsnitt!
------------------------------------------------------------
[link removed]

Hayek-special: Lagstyre – politiker är vildar ([link removed]) . I detta första av flera specialavsnitt av Ideologipodden med Hayek-tema djupdyker vi i Hayeks syn på lagar, makt och rätt. Johanna Grönbäck pratar med Adam Danieli och Caspian Rehbinder.
[link removed]

Timbro sätter ned foten i regeringsfrågan ([link removed]) . När inför vi euron i Sverige? Ett samtal om regeringsfrågan och Centerpartiets framtid. Med PM Nilsson och Alexandra Ivanov Hökmark.

[link removed]
[link removed]
[link removed]

Logo
You were subscribed to the newsletter from Timbro
Vår besökadress:
Timbro förlag
Kungsgatan 60
111 22 Stockholm
Vill du ändra hur du får dessa mail?
Du kan uppdatera dina inställningar ([link removed]) eller avsluta din prenumeration ([link removed])
Screenshot of the email generated on import

Message Analysis

  • Sender: n/a
  • Political Party: n/a
  • Country: n/a
  • State/Locality: n/a
  • Office: n/a
  • Email Providers:
    • MailChimp