From Andreas på Timbro förlag <[email protected]>
Subject Det är slående vad politiskt stabilitet betyder för utvecklingen i ett land
Date December 4, 2024 6:59 AM
  Links have been removed from this email. Learn more in the FAQ.
  Links have been removed from this email. Learn more in the FAQ.
Läs det här mailet i din webbläsare ([link removed])


** Det är slående vad politisk stabilitet betyder för utvecklingen i ett land
------------------------------------------------------------

Har ni hört om den senaste opinionsmätningen?

Nej, inte jag heller. Det råder lågkonjunktur i Partipopularitetsundersökningssverige, åtminstone att döma av intresset för de månatliga mätningarna.

Det är inte så konstigt. Det händer ju så lite.

Jo, det har förstås hänt massor i politiken. Partier har bytt åsikter och samarbetspartners i en sådan hastighet att den väljare som varit lyckligt nedfrusen i tio år skulle få väldigt svårt att orientera sig. Invandringen, Nato, SD-samarbete, böcker i skolan, kärnkraften, försvaret - ja ni förstår min poäng utan att jag tröttar ut er med fler välkända exempel: partierna förändras men väljarna rör sig förvånansvärt lite.

Men kanske är det stabiliteten som är det verkligt intressanta. Det är snart trettio år sedan som den nyblivne statsministern Göran Persson reste till Kina ([link removed]) och tänkte högt om vad politisk stabilitet betydde för ekonomisk utveckling.

Det var såklart både klumpigt och felaktigt. Stabilitet i betydelsen enpartidiktatur är knappast ett framgångsrecept i något avseende.

Däremot framstår ett visst mått av politisk stabilitet idag som en bristvara. Nyval i Tyskland. Stundande regeringskris i Frankrike. Segdragna regeringsförhandlingar i Österrike. Och i stora delar av det postkommunistiska Östeuropa slits demokratin sönder innan den hunnit slå rot av den kombinerade kraften från inhemsk klientelism, rysk påverkan och destruktiv nationalism.

Man behöver inte vara betald Tidöpropagandist för att uppskatta det nyvunna lugnet i svensk politik. Den svenska regeringens företrädare och förespråkare jämför gärna med de föregående åtta åren. Vilket förstås är rimligt. Men det finns skäl att tänka ett steg längre än att detta handlar om att högern förmått skapa en parlamentarisk majoritet där vänstern misslyckades.

När Persson fällde de bevingade orden om Kina var han mitt inne i den första fyraåriga mandatperioden sedan enkammarriksdagens införande 1970. Övergången från tre till fyra år var en del av Lindbeckkommissionens förslag. Ytterst syftade det till att ge bättre förutsättningar för reformpolitik. Tre år ansågs vara för kort tid för att kunna genomföra ordentligt reformer.

Det var en bra reform. Men fler behövs. Låsningarna i svensk politik 2014-22 berodde såklart först och främst på Sverigedemokraternas tillväxt och de andra partiernas osäkerhet och ovilja att orientera sig i det nya landskapet.

Men låsningarna förvärrades också av vår märkliga svenska konstruktion med extra val. Det vill säga nya val, som bara gäller för resten av den gällande mandatperioden. Incitamenten för att utlysa ett extra val när det bara återstår 1-2 år till nästa reguljära val är alldeles för svaga, vilket förklarar att instrumentet bara använts en gång (1958). Den nuvarande ordningen borde ersättas av möjligheten att utlysa reguljära nyval, som också blir starten på en ny mandatperiod.

En nyvalsreform innebär också i praktiken ett steg mot skilda valdagar för riksdags- respektive kommunal- och regionalval vilket vore önskvärt av flera skäl. Fyra år är en bra längd på en mandatperiod, men för lång tid utan politiskt deltagande från väljarna. De gamla argumenten om att gemensamma valdagar behövs för att hålla uppe valdeltagandet i alla val måste vägas mot de uppenbara nackdelarna som den nuvarande ordningen skapar. Politisk stabilitet är eftersträvansvärt, men bör inte uppnås på bekostnad av minskat demokratiskt inflytande.

Det finns också starka skäl att ifrågasätta riksdagens storlek: 349 ledamöter är betydligt fler än vad som anses behövas i de flesta andra demokratier av jämförbar storlek.

Sådana reformer kan man man fundera på, när man inser vad politisk stabilitet betyder för möjligheten att genomföra ekonomiska reformer i ett land.

***

Ett sakfel i förra veckans nyhetsbrev behöver korrigeras. Jag skrev att Peter Kullgren ingick i det presidium som utmanade Göran Hägglund om partiledarskapet i Kristdemokraterna 2011. Det var fel: vid sidan av Mats Odell och Ebba Busch ingick den i texten också omnämnde Bengt Germundsson. Det var KDU som i sitt förslag hade med Kullgren, därav sammanblandningen.

/Andreas Johansson Heinö, förläggare. Följ på Twitter: @johanssonheino ([link removed])
[link removed]


** DAGENS BOKLANSERING: Dags att ompröva synen på Sveriges agerande under kriget?
------------------------------------------------------------

Synen på Sveriges agerande under andra världskriget har skiftat rejält: från de första efterkrigsgenerationernas tacksamhet till de senaste decenniernas moraliska avståndstagande.

I Dåligt samvete - Sverige och andra världskriget utmanar Mauricio Rojas den dominerande berättelsen. Rojas går igenom de viktigaste besluten som Per Albins samlingsregering fattade och argumenterar för en mer empatisk syn på regeringens agerande.

Välkommen till boklansering! Mauricio Rojas diskuterar sin bok tillsammans med historikern Henrik Berggren, författare till trilogin Landet utanför. Samtalet leds av Johanna Grönbäck.

Datum: onsdagen den 4 december
Tid: samtalet pågår 12:00-13:00, lättare lunch serveras från 11:30
Plats: Timbro, Kungsgatan 60, Stockholm.

Evenemanget är kostnadsfritt, men anmälan är obligatorisk.

Anmäl dig här! ([link removed])


** Kom förberedd, läs Mauricio Rojas ledare i SvD
------------------------------------------------------------

Vi behöver en mer balanserad syn på Sveriges historia, och förflytta oss från juryn till de anklagades bänk. Politiska beslut fattas inte med facit i handen utan med ögonblickets osäkerhet”, så skriver Mauricio Rojas i Svenska Dagbladet. Läs hela texten här! ([link removed])

Nu kan du beställa boken här! ([link removed])

[link removed]


** Julmarknad och glögg på Timbro förlag!
------------------------------------------------------------

Vi håller liv i traditionen och bjuder in till julmarknad med de bästa böckerna till de lägsta priserna. Kom förbi våra lokaler på Kungsgatan i Stockholm och handla julklappar - eller unna dig själv ett par hårda paket att lägga under granen.

Vi vill särskilt passa på att tipsa om Anders Johnsons bok 50 historier om USA och den till storleken tunga men till innehållet breda Individ och kollektivism: Sverige 1968-1988 där inte mindre än tjugosju författare ger en unikt bred skildring av en lite bortglömd men väldigt händelserik period i svensk historia.

Flera av våra författare kommer att finnas på plats för signering och mingel mellan kl 17-18 och under hela julmarknaden bjuder vi på glögg och pepparkakor.

Julmarknaden är öppen och ingen anmälan krävs.

Datum: onsdagen 11 december
Tid: 15:00-18:00
Plats: Timbro, Kungsgatan 60, Stockholm.

Lägg till den i kalendern här! ([link removed])

[link removed]


** Ett år med Milei: Argentinakväll på Timbro
------------------------------------------------------------

Ett år efter att Argentinas libertarianska president tillträdde bjuder Timbro in till en argentinsk helkväll. Med ett glas Malbec i handen och en empanada på tallriken tar vi oss an både de lättsamma och de svåra frågorna som omger Mileis presidentskap: Borde Sverige inspireras av Argentina? Kommer Javier Milei att lyckas med sitt projekt? Och vad har han faktiskt gjort det senaste året?

Kom till Timbro den nionde december för en kväll med vinprovning, Rutger Brattström-dragning och ett djuplodande samtal med Johan Norberg och Fredrik Segerfeldt modererat av Alexandra Ivanov Hökmark.

Det här evenemanget riktar sig till människor som håller på med politik och opinionsbildning. Platserna är begränsade och vi har 18-årsgräns.

Skaffa biljett via Eventbrite. Anmälan på Facebook är inte tillräckligt.

Tid: 9 december. Dörrarna öppnar 17.30.

Plats: Timbro, Kungsgatan 60.

Anmäl dig här! ([link removed])

[link removed]


** Carl Bildt: “Vi valde rätt”
------------------------------------------------------------

Det är 30 år sedan Sverige slog sig fritt från den världsbild som sade att vi inte borde beblanda oss med det konstiga Europa. Carl Bildt minns en kampanj full av överdrifter, och ett viktigt vägval som gjordes med små marginaler.

“Det var en i alla avseenden gigantisk kamp. Vägvalet var stort. Vi hade under decennier mer eller mindre tydligt stått med ryggen mot Europa. Med Tage Erlanders Metall-tal 1961 hade det blivit ortodoxi att vi var ett bättre samhälle och att vi därför inte skulle må bra av att för mycket beblanda oss med det övriga Europa.” skriver han. Läs hela artikeln här! ([link removed])

Vill du läsa mer? Här hittar du Joakim Bromans bok 1994: Sommaren som förändrade Sverige för alltid! ([link removed]) Där finns ett helt kapitel om EU-omröstningen.


** Lyssna även på Joakim Broman i Jobba jobba jobba om frihetsåret 1994
------------------------------------------------------------

Hur var egentligen Sverige under 90-talet och vad var det som förändra oss?

Det är temat för när Joakim Broman gästar Elin Sobczaks podd Jobba jobba jobba. Samtalet utgår ifrån Bromans bok.

Lyssna på podden här. ([link removed])


**
------------------------------------------------------------
[link removed]


** Intervju med Christian Sandström om gröna bubblor
------------------------------------------------------------

I höstas kom det ut två uppföljare till Christian Sandströms, Gröna bubblor. I en intervju med vår redaktör, Johanna Grönbäck, berättar han om vad som är en grön bubbla och varför han skriver skriver tre böcker om ämnet. Sandström lyfter underhållande anekdoter och drar paralleller till aktuella projekt som han ser löper en risk att ha samma öde som tidigare misslyckande. Se hela intervjun här! ([link removed])

Vill du veta mer om gröna bubblor eller ser du julklappspotential till den miljöintresserade kompisen? Köp paketet med alla tre böckerna här! ([link removed])
[link removed]


** Vi välkomnar Anna till Timbro förlag!
------------------------------------------------------------

I veckan har vi fått en ny medarbetare på Timbro förlag! Anna D. Linder ansluter till förlaget och kommer senast från en tjänst som pressassistent hos kulturministern, Parisa Liljestrand. Hon kliver in i rollen som förlagets redaktionskoordinator. Har du frågor om recensionsexemplar, press, evenemang, författarsamtal eller liknande hittar du hennes kontaktuppgifter här ([link removed])

Välkommen Anna!
[link removed]


** Värm upp inför Nobelveckan med Ideologipodden!
------------------------------------------------------------

Nästa är det äntligen dags för Nobelveckan igen. Är du lika exalterad som vi? Då kan du smygstarta och lyssna på våra tidigare avsnitt om de tidigare nobelpristagarna F.A. Hayek och Milton Friedman.

Du hittar avsnitten här:
* Friedrich Hayek och Spontan ordning ([link removed])
* Chicagoskolan ([link removed])

[link removed]


** Nytt avsnitt av Inre Kabinettet
------------------------------------------------------------

Polen, Black Friday och Wokeism är några av samtalsämnen i senaste Inre Kabinettet med Catarina Starfelt, PM Nilsson & Andreas Johansson Heinö.

Lyssna här, på Spotify. ([link removed])
[link removed]
[link removed]
[link removed]
Logo
Du får det här nyhetsbrevet för att du har anmält intresse för att få nyhetsutskick från Timbro förlag.
Vår besökadress:
Timbro förlag
Kungsgatan 60
111 22 Stockholm
Vill du ändra hur du får dessa mail?
Du kan uppdatera dina inställningar ([link removed]) eller avsluta din prenumeration ([link removed])
Screenshot of the email generated on import

Message Analysis

  • Sender: n/a
  • Political Party: n/a
  • Country: n/a
  • State/Locality: n/a
  • Office: n/a
  • Email Providers:
    • MailChimp