From Johanna på Timbro förlag <[email protected]>
Subject Flörta kan du väl göra lite diskret
Date October 30, 2024 7:00 AM
  Links have been removed from this email. Learn more in the FAQ.
  Links have been removed from this email. Learn more in the FAQ.
Läs det här mailet i din webbläsare ([link removed])


** Flörta kan du väl göra lite diskret
------------------------------------------------------------

Gå normalt, utbrast den ena tonårstjejen till den andra när de skulle passera gänget i soffgruppen. Stegen blev genast stela och andningen ansträngd. Att efterlikna normalitet är svårt, snudd på omöjligt. Normaliteten äger en bekymmerslöshet som det spända medvetandet skrämmer bort. Den medvetet övervakade situationen förstör på så sätt en del av människans naturlighet, även om det enda man försöker göra är att gå normalt.

I dag finns en stor del av hennes jag i det digitala och online. Där samlas minnen i form av foton och anteckningar; nyfikenhet, oro och drömmar i googlingar och läsning; relationer i samtal och meddelanden; hälsostatus i läkarsamtal; och fertilitet och fysisk rörelse i mätningar. Digitalt förvarar vi del av vad vi tänker, planerar och längtar efter, liksom vilka vi umgås med, och hur vi fysiskt och psykiskt mår.

Och det är en del av människan som iakttas, eller åtminstone kan iakttas, allt mer, enligt en rad nya lagar och lagförslag.

Chat control, som en majoritet i riksdagen nyligen ställde sig bakom, är förstås det mest uppseendeväckande. Den som tycker att begreppet ”massövervakning” under de senaste åren har använts slappt och slängigt, har nu fått ett EU-förslag som svarar mot ordets faktiska innebörd. Genom lagen föreslås att alla EU:s internettjänstleverantörer ska scanna alla medborgares kommunikation i jakt på sexuella övergrepp mot barn. Förslaget innehåller flera problem, ett är att alla antas skyldiga till motsatsen är bevisad, ett annat att scanningen kommer innebära att också sådant som oskyldiga barnbilder kan flaggas som olämpliga och dess avsändare hamna i ett system av granskningar.

Om chat control införs kommer det att förändra människors beteenden. Det kommer att skickas färre foton från solsemestern till mormor, och det kommer att flörtas mindre med potentiella partners.

Själva idén om att bli granskad kan bidra till att kapa en del av ett normalt beteende. Det är att minska vissa mänskliga utbyten och kanske även att minska antalet googlingar på alltifrån vissa symptom till nyfikna funderingar.

En fysisk övervakning av en plats, eller exempelvis en visitationszon, går att undvika. Det digitala är betydligt svårare att ta omvägar runt, och där har vi förlagt en del av vårt mest innerliga privatliv. (Förhastat, kanske någon invänder, men det är likväl gjort.) I dag får du sannolikt reda på mer om en människa genom att kolla i hennes olåsta telefon än i hennes olåsta lägenhet.

Men till skillnad från de mer tydligt fysiska integritetsinskränkningarna införs motsvarande i det digitala livet återkommande och med en ganska bekymmersfri, stundtals närmast obefintlig, debatt. Jämte det stora chat control finns en rad olika lagar, lagförslag och förslag om utökningar av befintliga lagar, vilka passerar nästan obemärkt förbi.

Från 2020 har den svenska polisen och andra brottsbekämpande myndigheter haft tillåtelse att hacka och spionera på privatpersoner genom exempelvis deras telefoner, mejl och användarkonton. Till en början var denna så kallade hemliga dataavläsning bara lovlig vid misstanke om de allvarligaste brotten, men den har vid flera tillfällen utökats till att gälla lite till och lite till. Därtill finns verktyg som exempelvis hemlig avlyssning och utökad datalagring vilka sammantaget kan kartlägga en betydande del av en människas liv.

De senare ska inte jämställas med chat control, de är långtifrån en ofiltrerad övervakning av alla. Poängen är en annan, nämligen att privatlivet riskerar bli allt mer kringskuret när försvaret av det inte följer med online.

Det har till och med fått Lagrådet att reagera. I ett yttrande från tidigare i höstas om hemlig dataavläsning påpekar de att det blivit oöverskådligt hur mycket en enskild person kan övervakas. Lagstiftningen har blivit så pass snårig och omfattande att det börjar bli svårt att svara på hur stora intrång i den personliga integriteten en person, enligt lag, kan drabbas av.

Frågan är vilket som är värre. Att ändra sitt vanliga beteende och sin person för att man vet att man är övervakad, eller att gå på som vanligt, vara iakttagen när man gör det och avslöja några av sina innersta tankar på vägen. Som att flörta när andra ser på.

***

Den här veckan är det läslov. På Timbro förlag innebär det mer än mycket annat att det är essävecka med extra bra priser på naggande god kortläsning i en mängd olika ämnen, det innebär även att förlagets Andreas tar lite välförtjänt ledighet. Han (liksom essäernas ordinarie, lite högre, priser) är tillbaka som vanligt nästa vecka igen.

/Johanna Grönbäck, redaktör
[link removed]


** Essäveckan fortsätter!
------------------------------------------------------------

Ni har väl inte missat att vi har essävecka på Timbro förlag? Vi passar på under läslovet att sänka priset på alla våra essäer till 30 kr styck ([link removed]) ! Men varför nöja sig med en essä när man kan beställa fler?

Utöver de enskilda essäerna sälja vi även alla essäpaket till nedsatta priser! ([link removed]) Där hittar du serier om bland annat 1989 ([link removed]) , vänsterns idéarv ([link removed]) samt arbete och jämlikhet ([link removed]) .

Missa inte att du kan få alla 49 essäer för 800 kr under veckan ([link removed]) ! Kanske vill du spara till dig själv eller ge bort några till nära och kära nu när en rad högtider hopar sig?
[link removed]


** Behöver du en rekommendation för läslovet?
------------------------------------------------------------

Under veckan kommer vi att publicera klipp med rekommendationer från medarbetare här på Timbro på vårt Instagram-konto ([link removed]) . Än så länge hittar ni:
* Alexandra Ivanov Hökmark och Gösta som rekommenderar Liberal och konservativ gemenskap – ett försvarstal ([link removed]) .
* Erik Johnsson som rekommenderar Camera Futura. När filmen föreställde sig framtiden ([link removed]) .
* Johanna Grönbäck som rekommenderar Mångfalden byggde Sverige. ([link removed])

Håll utkik under veckan, det kommer fler klipp med fler tips!
[link removed]


** Vill du hellre läsa långt? We’ve got you covered!
------------------------------------------------------------

Under hösten har vi lanserat ett flertal aktuella titlar som du kan beställa hem. Här finns våra senaste böcker (du kan klicka på titlarna för att komma till böckerna):
* Torbjörn Elensky (red.), Individ och kollektivism: Sverige 1968–88 ([link removed])
* Henik Dalgard & Eric Luth (red.), Staden i den svenska romanen ([link removed])
* Pär Isaksson, Stad i världen ([link removed])
* Hans Bergström, Presidentvalet 2024 och demokratin i Amerika ([link removed])
* Nils Karlson, Ett liberalt försvar mot populismen ([link removed])
* Therese Juel, Miljardären i skottlinjen ([link removed])
* Jan Blomgren, Allt du behöver veta om kärnkraft ([link removed])
* Christian Sandström, Gröna bubblor 2 ([link removed])
* Christian Sandström, Gröna bubblor 3 ([link removed])
* Gustaf Nilsson, Det luktar pengar ([link removed])

Listan är lång och kan bli ännu längre! Besök vår hemsida ([link removed]) så hittar du alla våra titlar för att omvandla läslovet till ett läsår!

[link removed]*36k49u*_up*MQ..*_ga*MTM5ODMxOTUyLjE3MzAyMDY2MzM.*_ga_TQVES5V6SH*MTczMDIwNjYzMi4xLjAuMTczMDIwNjYzMi4wLjAuMA.&utm_source=Timbro+f%C3%B6rlag+stora&utm_campaign=35c1ab7ebc-EMAIL_CAMPAIGN_2023_01_08_07_19_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_-94548d632e-%5BLIST_EMAIL_ID%5D&mc_cid=35c1ab7ebc&mc_eid=UNIQID.


** SAVE THE DATE: JA till Europa - 30 år sedan folkomröstningen
------------------------------------------------------------

Blev det väck med snuset och fick påven som han ville? Var det Carl Bildt eller Martin Dahlins förtjänst att svenskarna nu var beredda att se sig själva som européer?

Välkommen till ett panelsamtal med anledning av 30-årsdagen av EU-omröstningen där vi dels blickar tillbaka till november 1994 och minns vägen till EU-medlemskapet, dels diskuterar vad som behövs framåt.

Samtalet leds av Andreas Johansson Heinö och bland de medverkande finns Janerik Larsson, som var opinionschef för SAF under omröstningen, och Joakim Broman, som i år publicerade sin bok 1994: Sommaren som förändrade Sverige för alltid.

Praktisk information:

Datum: onsdagen den 13 november
Tid: samtalet pågår 18.00-19:00, lättare förtäring och dryck serveras från 17:30
Plats: Timbro, Kungsgatan 60, Stockholm.

Evenemanget är kostnadsfritt, men anmälan är obligatorisk.

Boken 1994: Sommaren som förändrade Sverige för alltid kan beställashär ([link removed]) , på Timbro förlag.

Anmäl dig här! ([link removed]*36k49u*_up*MQ..*_ga*MTM5ODMxOTUyLjE3MzAyMDY2MzM.*_ga_TQVES5V6SH*MTczMDIwNjYzMi4xLjAuMTczMDIwNjYzMi4wLjAuMA.&utm_source=Timbro+f%C3%B6rlag+stora&utm_campaign=35c1ab7ebc-EMAIL_CAMPAIGN_2023_01_08_07_19_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_-94548d632e-%5BLIST_EMAIL_ID%5D&mc_cid=35c1ab7ebc&mc_eid=UNIQID.)

[link removed]


** LANSERING I GÖTEBORG:
Kontinuitet och förändring av Olof Hallonsten och Anna Persson
------------------------------------------------------------

Samtiden tycks besatt av det ögonblickliga: I kultur, politik och samhällsdebatt överdrivs individuella prestationer och snabba, omvälvande händelser. Detta trots att samhällsvetenskapen sedan länge har understrukit betydelsen av historiska utvecklingslinjer, och gång på gång visat att beslut idag är starkt präglade av tidigare händelser. Med andra ord: att samhällsutvecklingen är spårbunden.

Välkommen till lanseringen av Kontinuitet och förändring – Essäer om spårbundenhet i samhället vilken samlar essäer av forskare, i allt från statsvetenskap och sociologi till språkvetenskap och stadsbyggnad, som alla undersöker spårbundenhet.

Praktisk information:

Datum: tisdagen 3 december
Tid: samtalet pågår 18:00-19:00, lättare förtäring och dryck serveras från 17:30
Plats: Contrast Public House, Tredje Långgatan 16, Göteborg.

Evenemanget är kostnadsfritt, men anmälan är obligatorisk.

Anmäl dig här! ([link removed])


** Vill du förstå presidentvalet i USA? Här är två böcker du måste läsa!
------------------------------------------------------------


** Presidentvalet 2024 och demokratin i Amerika av Hans Bergström
------------------------------------------------------------

I Presidentvalet 2024 och demokratin i Amerika fördjupar Hans Bergström förståelsen av vad som pågår i USA. Hans analys av partierna, politiken, institutionerna och framtiden för världens ledande demokrati ger nya insikter, av stor betydelse även för Sverige. Boken är omistlig för alla som med intresse och oro följer amerikansk politik.

”Ingen annan bok på svenska förklarar dagens amerikanska politik bättre” – Johan Hakelius, Fokus

Beställ Presidentvalet 2024 och demokratin i Amerika hä ([link removed]) r!


** 50 historier om USA
------------------------------------------------------------

Alla svenskar påverkas ständigt av impulser från USA. Men vad vet vi egentligen om de olika delstaterna?

I 50 historier om USA tar Anders Johnson ett bredare grepp om USA:s inre förhållanden än vad som tidigare gjorts i den svenska litteraturen om USA. Delstat för delstat skildrar han USA:s historia, med fokus på politik, ekonomi och kultur. Vi får veta hur delstaterna brukar rösta, var olika företag har grundats och hur delstaterna skildrats i film, litteratur och musik.

“Tack vare författaren Anders Johnson erbjuds vi nu välkomna med på en osedvanligt spännande, rentav nyttig, och levande amerikansk rundresa, med dess delstatliga särdrag, till samtliga 50 stater som förenas i en union, en nation och federal statsbildning, Amerikas Förenta Stater, USA.” – Lennart Sacrédeus, Falu-Kuriren

Beställ 50 historier om USA här! ([link removed])


** Skitjobb i senaste avsnittet av Ideologipodden
------------------------------------------------------------

Vad är det som gör att vissa jobb betraktas som fina medan andra blir fula eller rentav ovärdiga? I debatten om gig-jobben penslades många värderingar på i synnerhet matbudens jobb. Varför anses de mindre fina än andra arbeten?

Det diskuteras i senaste avsnittet av Ideologipodden. Lyssna här, på Spotify. ([link removed])
[link removed]
[link removed]
[link removed]
Logo
Du får det här nyhetsbrevet för att du har anmält intresse för att få nyhetsutskick från Timbro förlag.
Vår besökadress:
Timbro förlag
Kungsgatan 60
111 22 Stockholm
Vill du ändra hur du får dessa mail?
Du kan uppdatera dina inställningar ([link removed]) eller avsluta din prenumeration ([link removed])
Screenshot of the email generated on import

Message Analysis

  • Sender: n/a
  • Political Party: n/a
  • Country: n/a
  • State/Locality: n/a
  • Office: n/a
  • Email Providers:
    • MailChimp