From Andreas på Timbro förlag <[email protected]>
Subject Klassikernas Hall of Fame
Date April 24, 2024 5:59 AM
  Links have been removed from this email. Learn more in the FAQ.
  Links have been removed from this email. Learn more in the FAQ.
Läs det här mailet i din webbläsare ([link removed])


** Klassikernas Hall of Fame
------------------------------------------------------------

Det har förhoppningsvis inte undgått någon att vi har klassikervecka på förlaget (bläddra ner för fina erbjudanden). Jag har därför roat mig med att leta i riksdags- och mediearkiven efter omnämnanden av de elva utländska författare som för närvarande ingår i serien (svenskarna exkluderas av metodologiska skäl, det blir lite för många träffar på Viktor Rydberg som handlar om skolor).

Så här ser det ut, från botten till toppen av uppmärksamhetsligan, enligt ett unikt index som tagits fram enbart för veckobrevets läsare.

11. Judith Shklar

Alltjämt en så kallad aquired taste, närmast osynlig i sådana här sammanhang.

10. Thomas Paine

Sorgligt bortglömd, åtminstone de senaste 150 åren.

9. Raymond Aron

En referenspunkt i kvalitetsmedvetna kulturdebatter, men långt från partipolitikens radar.

8.Frederic Bastiat

Utmärker sig genom relativt få, men uteslutande, positiva omnämnanden. “En fredjad man i vår samtid”, som det står i ett riksdagsprotokoll från 1880.

7. Robert Nozick

Här har vi det avgörande beviset på att riksdagsdebatter är tråkiga: namnet Robert Nozick förekommer inte i ett enda protokoll från riksdagens debatter.

6. Joseph Schumpeter

Här bjuder Morgan Johansson (S) på en oväntat kärnfull sammanfattning i en riksdagsdebatt med Maud Olofsson (C) 2008: “det fanns en nationalekonom, en österrikare, som hette Joseph Schumpeter. Han lanserade teorin att kapitalismen utmärks av kreativ förstörelse. Då och då lägger företag ned, och det är inte någonting att göra åt det. Ur den här askan av företagen ska det resa sig någonting nytt, som en fågel Fenix på något sätt. Staten skulle egentligen inte göra så mycket. En del företag lägger ned, andra startar. Så är det med det och man ska inte bry sig så mycket om det. Det verkar vara den teorin som näringsministern har anammat.”. Tyvärr hade Olofsson inget att säga om Schumpeter i sin replik.

5. Edmund Burke

Burke finns med i bakgrunden hela tiden, om än aldrig riktigt i centrum. Vid ett tillfälle snuddar han dock vid rollen som policyinfluerare, nämligen när Carl Bildt härleder Moderaternas miljöpolitik till Burke i en riksdagsmotion från 1988.

4. Friedrich Hayek

Hayek har flest titlar i vår klassiker-serie och Sven Nylander-platsen känns logisk. Här är det moderaten Margit Gennser som står för den pedagogiska sammanfattningen i en riksdagsdebatt 1988: “Han har konstaterat att fördelen med en marknadsekonomi är att man fattar besluten där man har informationen. Informationen är utspridd. Det går inte att koncentrera informationen till toppen. Till regeringen”.

3. Ayn Rand

Det tog tre sekunder att hitta det första exemplet från riksdagsprotokollen där Rand framställs som ondskan själv, nämligen när hon kallas ”högerextrem filosof” av Peter Persson (S) i en interpellation. Sen orkade jag inte läsa vidare.

2. Milton Friedman

Nu är vi på den kändisnivån där namnen namedroppas lite hur som helst, av vem som helst. En sentida höjdpunkt utgörs av en riksdagsdebatt från 2011 där Per Bolund (MP) lutar sig mot Friedman som auktoritet i eurofrågan, varpå Carl B Hamilton (L) genast tar avstånd från Friedman, vilket i sin tur föranleder en metakommentar från Emil Källström (C).

1.Adam Smith

Gammal är äldst. Nationalekonomins fader är överlägset mest förekommande i båda riksdags- och mediearkiven, allra senast omnämnd i en motion i höstas från Joar Forsell (L).

/Andreas Johansson Heinö, förläggare. Följ på Twitter: @johanssonheino
[link removed]


** Klassikervecka
------------------------------------------------------------

Nu är det dags för en av årets höjdpunkter - klassikervecka ([link removed]) på Timbro förlag!

Under hela veckan uppmärksammar vi liberalismens allra viktigaste texter: böcker som blivit lästa av generationer, vars idéer har plockats upp av beslutsfattare och bokstavligen format framtiden.

Under veckan säljer vi vårt populära klassikerpaket, med samtliga tretton titlar i klassikerserien, för endast 499 kr (ordinarie pris 759 kr). Du kan också köpa klassikerna styckvis för endast 45 kr (ordinarie pris 59 - 69 kr).

Ni hittar alla klassiker här ([link removed]) .
[link removed]


** Tillbakablick i Ideologipodden
------------------------------------------------------------

I augusti 2023 gästade Isa Fredriksson och Julia Michanek Ideologipodden ([link removed]) för att prata om böcker som vi idag kallar klassiker. Vilket liberalt klassikerverk är mest underskattat? Och vilket är mest överskattat? Med anledningen av vår klassikervecka återsänder vi nu avsnittet.

Programledare är Benjamin Juhlin, Timbro.
[link removed]


** Boklansering: Kreativ förstörelse
------------------------------------------------------------

Joseph Schumpeter (1883-1950) var en av 1900-talets mest framstående nationalekonomer. Genom att förena ekonomi, sociologi och historia, skildrade Schumpeter kapitalismen som system och samhällsförändrande kraft.

Välkommen på lanseringen ([link removed]) av Kreativ förstörelse ([link removed]) , där Schumpeters viktigaste och mest originella texter samlats.

För Schumpeter var kapitalismen ett unikt samhällssystem som, till skillnad från tidigare statiska samhällen, karaktäriseras av oavbruten utveckling. I centrum står innovationen och entreprenören, som tillsammans utgör kapitalismens själ, och ständigt utmanar den rådande ekonomiska ordningen. Dessa förändringar påverkar i sin tur resten av samhället, vilket gör den kapitalistiska utvecklingen till en samhälleligt allomfattande process.

Trots att hans idéer, och inte minst begreppet ”kreativ förstörelse”, har gjort honom till en ständig referenspunkt för ekonomer, historiker och samhällsvetare såväl som i den bredare samhällsdebatten, är få av hans texter översatta till svenska.

Författaren och docenten i ekonomisk historia Jan Jörnmark står för urvalet och har även skrivit en introduktion till Schumpeters idéer och gärning.

När: Onsdagen den 24 april

Var: Timbro, Kungsgatan 60

Tid: 18.00-19.00 (dörrarna öppnar 17.30)

Medverkande:

Jan Jörnmark, författare, docent i ekonomisk historia och redaktör till boken

Elin Hjelmestam, 2:e vice ordförande Liberala ungdomsförbundet
Daniel Åkerman, viceordförande Fria Moderata Studentförbundet

Moderator:

Johanna Grönbäck, redaktör Timbro förlag

Fritt inträde, obligatorisk anmälan här ([link removed]) .
[link removed]


** Boklansering: Lag & ordning
------------------------------------------------------------

Varje dag sker våldsamma kriminella uppgörelser. Varje timme anmäls en våldtäkt. Varje sekund, dygnet runt, utsätts flickor för brutalt hedersförtryck. Ett systemskifte pågår i kriminalpolitiken, men vad innebär det? Och vad mer behöver göras?

Välkommen på lansering av Lag & ordning ([link removed]) av Fredrik Kärrholm!

I boken tar Kärrholm ett helhetsgrepp på orsaksanalyser, åtgärder och intresseavvägningar, med liberalkonservativ utgångspunkt. Han har i många år jobbat som polis i utsatta områden och som analyschef vid polisens nationella underrättelseenhet. Med polisiär erfarenhet, studier i kriminologi vid universitetet i Cambridge och ideologisk klarhet bidrar han med unika perspektiv.

När: Måndagen den 13 maj

Tid: 18.00 (dörrarna öppnar 17.30)

Var: Timbro, Kungsgatan 60

Medverkande:

Fredrik Kärrholm, riksdagsledamot för Moderaterna, kriminolog, författare och tidigare polis.
Gunnar Strömmer, justitieminister
Happy Hilmarsdottir Arenvall, barn- och ungdomsdirektör Järfälla samt av regeringen utsedd till särskild utredare för Varaktig förbättrad studiero och trygghet i skolan

Moderator:

PM Nilsson, VD Timbro

Fritt inträde, obligatorisk anmälan här ([link removed]) .
[link removed]


** Med Indien och Schumpeter till Göteborg
------------------------------------------------------------

Nu tar vi tillfället i akt och bjuder in två aktuella författare till boksamtal i Göteborg.

Indien är på väg ([link removed]) - Jonas Hellman

Snart kommer var fjärde människa i arbetsför ålder att vara indier. Medan andra länder pensionerar sig kliver Indien fram på den världspolitiska scenen och får ökad betydelse – både ekonomiskt och politiskt. Men parallellt med att välståndet ökar och medelklassen växer har det skett en urholkning av demokratin och inskränkningar i yttrandefriheten som väcker frågetecken. Och just nu pågår valet där 968 miljoner människor ska rösta.

* * * *

Kreativ förstörelse - Joseph Schumpeter i urval ([link removed]) - Jan Jörnmark (red.)

Populariseringen av begreppet “kreativ förstörelse” gav Joseph Schumpeter (1883-1950) genomslag i den bredare samhällsdebatten. Hans teorier har gjort honom till en ständig referenspunkt för ekonomer, historiker och samhällsvetare. Jan Jörnmark, författare och docent i ekonomisk historia, har gjort urvalet och har även skrivit en introduktion till Schumpeters idéer och gärning.

När: 14 maj

Var: Contrast public House, tredje långgatan 16, Göteborg

När: 17.30 öppnar vi dörrarna, samtal mellan 18.00-19.00

Moderator: Andreas Johansson Heinö

Vi bjuder på ett glas bubbel.

Eventet är kostnadsfritt men obligatorisk anmälan här ([link removed]) .
[link removed]


** Gurupodden: Simone de Beauvoir ([link removed])
------------------------------------------------------------

Vem var egentligen Simone de Beauvoir och varför är hon relevant än idag? Varför hamnar den uttalade socialisten bland liberala gurus? Och måste man inte inse värdet av att vara autentiskt för att faktiskt vilja ha frihet?

Dessa frågor försöker vi besvara i veckans avsnitt av Ideologipodden ([link removed]) . Detta är det åttonde avsnittet i en serie som är gjorda i samarbete med Fria Moderata Studentförbundet som nyligen gett ut Guruhandboken, som avsnitten är baserade på. Dagens avsnitt är skrivet av Rutger Brattström.

Inläsningen är gjord av Rutger Brattström.
[link removed]


** Anders Johnson gästar Gamla stans bokhandel
------------------------------------------------------------

Tisdag 14 maj kl. 17.00 besöker Anders Johnson Gamla stans bokhandel för att samtala om sin bok 50 historier om USA ([link removed]) .

Arrangemanget är kostnadsfritt. Läs mer här ([link removed]) .
[link removed] [link removed] [link removed]
Logo
Du får det här nyhetsbrevet för att du har anmält intresse för att få nyhetsutskick från Timbro förlag.
Vår besökadress:
Timbro förlag
Kungsgatan 60
111 22 Stockholm
Vill du ändra hur du får dessa mail?
Du kan uppdatera dina inställningar ([link removed]) eller avsluta din prenumeration ([link removed])


**
------------------------------------------------------------
Screenshot of the email generated on import

Message Analysis

  • Sender: n/a
  • Political Party: n/a
  • Country: n/a
  • State/Locality: n/a
  • Office: n/a
  • Email Providers:
    • MailChimp