Cultuurchristendom: waardeloos of waardevol?

De Notre Dame in hartje Parijs staat er wankel bij. Kan de hoofdkerk van de Franse hoofdstad nog worden gered? Na de brand van april jl. gaven veel mensen gul voor de restauratie van de kerk. Ook bij kerkbranden in andere plaatsen blijkt dat ook veel niet-gelovigen vinden dat de kerk bij hun stad of dorp hoort. Dit 'cultuurchristendom' moeten we niet als waardeloos wegwimpelen, maar waarderen!

Over het thema cultuurchristendom valt veel meer te zeggen. De Zichteditie van 19 december jl. telt 100 pagina's aan interviews, artikelen en columns. Warm aanbevolen!

Naar een gezond geestelijk klimaat

Vandaag schreef Jan Schippers zijn 90ste en laatste column voor het Reformatorisch Dagblad. Biedt het klimaat in onze reformatorische kringen gunstige randvoorwaarden voor geestelijke groei? Of spelen onschriftuurlijk fijnstof, moralistisch stikstof en dogmatische dioxides ons parten? Dan wordt het tijd om de ramen open te zetten. We hebben de ander nodig om de waarheid te verstaan. En reformatie blijft steeds nodig om gereformeerd te blijven.

Lees meer
Geknutsel aan het gezin: wie doet er wat aan?

Regering en Kamer gaan op voorstel van minister Dekker 'deelouderschap' mogelijk maken. Stap voor stap wordt het gezin ontmanteld. Zogenaamd in het belang van het kind. Wat het communisme in Oost-Europa niet gelukt is, gaan de seculieren in ons land nu uitvoeren. Nog wel onder een liberale vlag die de 'marx-istische' lading moet dekken.

Klik hier om de column over deelouderschap en gezin te lezen.

Bondgenoten in het buitenland, een kans voor de SGP

In Nederland heeft de SGP soms wel wat weg van een roepende in de woestijn. Maar haar conservatief-christelijke gedachtegoed kent vele geestverwanten in het buitenland. Hans van de Breevaart en Wilco Kodde spraken met Benjamin Harnwell die zich inzet voor herwaardering van de menselijke waardigheid.

Klik hier om de opiniebijdrage te lezen.

'Je bent als mens beperkt in je kennis en je geloof'

Bas Buise van de Jonge Democraten (PJO van D66) interviewde Jan Schippers over de combinatie van geloof, wetenschap en politiek. Eén van de vragen was: Hoe gaan jullie om met tegenstellingen in denk- en werkwijzen tussen wetenschap en geloof?
'Wetenschappelijk onderzoek kan zeer behulpzaam zijn voor politieke beslissers. Conclusies op basis van degelijk onderzoek mag je niet luchthartig wegwimpelen, zeker als ze niet direct stroken met je politieke visie. Sommige wetenschappers gaan er vanuit dat uiteindelijk alles te verklaren is met de wetenschap. Maar de wetenschap bestaat uit vele onderzoeksgebieden. Conclusies zijn dus geldig voor een deelgebied. Wij zeggen a priori dat je vanuit deelgebieden niet het geheel kunt verklaren. Daarvoor heb je een grotere visie nodig; een omvattende visie op de werkelijkheid. Daar komt de Bijbel dan bij kijken, omdat die zo’n totaalvisie biedt.'

Lees meer
Succesvolle vijfde editie van de Guidolezing

Tien miljard mensen duurzaam voeden? Kan dat? En zo ja, hoe dan? De groeiende wereldbevolking en een groeiende vraag naar dierlijk voedsel in opkomende landen vraagt om verduurzaming van de landbouw (productie) en onze levensstijl (consumptie).

Dat betoogde prof. dr. ir. Wim de Vries tijdens de Guidolezing van het wetenschappelijk instituut voor de SGP op 20 november jl. In een stampvolle zaal van Kasteel Woerden voerde de hoogleraar integrale stikstofeffectanalyse aan de Wageningen Universiteit het woord. Niet eerder trok de lezing, die voor de vijfde keer werd gehouden, zoveel bezoekers.

Klik hier voor een samenvatting van de lezing

Nieuwjaarswens

Ook in 2020 hoopt het Wetenschappelijk Instituut weer van zich te laten horen!

Vier Zichtedities, boeken over populisme en het hedendaagse geloof in mens en milieu staan op stapel. Plannen genoeg.

Graag danken wij u voor uw betrokkenheid bij ons werk en uw steun aan de Guido de Brès-Stichting. Mede namens het bestuur wensen we u een goede jaarwisseling toe en een voorspoedig nieuwjaar.

Hans van de Breevaart en Jan Schippers.

Deze e-mail is persoonlijk aan u gericht. Wij vragen deze e-mail niet door te sturen ter voorkoming dat anderen uw nieuwsbriefvoorkeuren aanpassen.