Deze dag gaat de geschiedenisboeken in. De hoogste rechter van ons land heeft vandaag besloten: de regering doet veel te weinig om haar burgers te beschermen tegen de gevolgen van de klimaatcrisis. Urgenda won terecht de klimaatzaak tegen de overheid.
Beste John,

Deze dag gaat de geschiedenisboeken in. De hoogste rechter van ons land heeft vandaag besloten: de regering doet veel te weinig om haar burgers te beschermen tegen de gevolgen van de klimaatcrisis. Urgenda won terecht de klimaatzaak tegen de overheid.

Al jaren proberen kabinetten-Rutte onder deze verantwoordelijkheid uit te komen. Nu is het klaar: de regering moet in actie komen. Hoe? Door kolencentrales onmiddellijk te sluiten en de veestapel te verkleinen, om mee te beginnen.


Het hele afgelopen jaar stond voor mij in het teken van het klimaat. Er zijn hoopvolle tekenen. De klimaatgeneratie is dit jaar opgestaan. Nog nooit gingen er zoveel mensen over de hele wereld voor een gezamenlijk doel de straat op. De EU riep de klimaatcrisis uit. De 16-jarige Greta Thunberg werd verkozen tot Persoon van het Jaar door TIME Magazine. De klimaatwet die ik met Diederik Samsom heb geschreven haalde hier in Nederland een meerderheid.

Maar de tegenstand is groot. Niet alleen de klimaatbeweging wint aan kracht, ook het geluid van de klimaatontkenners klinkt steeds luider. De Braziliaanse president Jair Bolsonaro is een gevaar voor het Amazonewoud. De klimaattop in Madrid liep deze maand uit op een mislukking.

Er zijn grote economische belangen gemoeid met het huidige economische systeem, en politici van de gevestigde partijen is er veel aan gelegen om die belangen te beschermen. Zoals Greta Thunberg zei: “Het echte gevaar komt van politici en CEO’s die doen alsof ze actie ondernemen, terwijl er eigenlijk niks gebeurt, behalve creatief campagnevoeren.”

De klimaatcrisis is niet meer iets van ‘toekomstige generaties.’  Het is een crisis die ons de komende tien, twintig jaar in zijn volle omvang gaat raken. Maar het is nog niet te laat. We kunnen de klimaatcrisis beteugelen en de gevolgen beperken. We kunnen de noodzakelijke verandering in gang zetten, zonder dat gewone mensen de prijs betalen.

Daarvoor moeten we overtuigender en aansprekender zijn dan de klimaatontkenners. Daarvoor moeten wij beter en creatiever campagne voeren dan de partijen van de gevestigde belangen. Daarvoor moeten we samen in actie komen. Daarvoor moeten we verkiezingen winnen.

Volgend jaar staat in het teken van de opbouw van de campagne naar de volgende Tweede Kamerverkiezingen. En ik heb jouw hulp nodig. Samen moeten we nog harder strijden voor een aanpak van de klimaatcrisis. Doe met ons mee!


Groet,
Jesse
Sent via ActionNetwork.org. To update your email address, change your name or address, or to stop receiving emails from GroenLinks, please click here.