Beste John,
Na twee dagen debatteren over het regeerakkoord blijf ik achter met dit gevoel: het lijkt wel alsof alles moet veranderen, opdat alles hetzelfde blijft. Want er zijn veel ambities en er wordt veel geld uitgegeven. Maar fundamentele systeemverandering blijft uit.
Er wordt bijvoorbeeld niets gedaan aan de marktwerking in de zorg. Sterker nog: er wordt juist 500 miljoen bezuinigd op de jeugdzorg, terwijl er al enorme wachtlijsten zijn. Er komt een klimaatfonds – heel goed - maar er ontbreken afspraken om te voorkomen dat de grootste vervuilers er met de subsidies vandoor gaan. En het kabinet kiest wederom voor de belangen van de grootste vermogens: voor de miljonairs en miljardairs, voor de pandjesbazen en de multinationals.
Vandaag spraken we in de Tweede Kamer over vermogensongelijkheid. We weten al jaren welke verwoestende invloed vermogensongelijkheid heeft op onze samenleving. Rapport na rapport van onze eigen overheid zegt: wil je ongelijkheid in Nederland aanpakken, begin dan bij het eerlijk belasten van vermogen.
Tijdens de verkiezingscampagne leek er eindelijk iets te gaan veranderen. Van links tot rechts schreven partijen in hun programma’s dat ze vermogen zwaarder wilden gaan belasten. Ook de vier coalitiepartijen deden dat. Allemaal.
Loze verkiezingsbeloften, achteraf. Want in het coalitieakkoord gaan de allerrijksten juist minder belasting betalen over hun vermogen. Hoe kan dat? Wie is hiermee gediend? Hoe kan het dat je als pandjesbaas slapend rijk wordt - simpelweg door iets te bezitten - maar je als werkende nauwelijks rondkomt?
Toen ik premier Rutte hierover bevroeg kwam hij niet verder dan dat hij ‘onderzoek wil afwachten.’ Dat is een politieke truc om niet in te hoeven grijpen. Wat we nodig hebben, is een kabinet dat de ongelijkheid aanpakt. Een kabinet dat zorgt voor een eerlijke samenleving. Dit kabinet laat dat na.
Als verandering niet uit politiek Den Haag komt, dan moeten we het van onderop organiseren. Op 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Het is enorm belangrijk dat GroenLinks dan zo groot mogelijk wordt. Zodat we vanuit de gemeenteraden en colleges een eerlijk, menselijk en duurzaam geluid laten horen.
Help je mee?
Groet,
Jesse