Beste John,
Nederland is een rijk land. We hebben ontzettend veel geld te besteden door een begrotingsoverschot. Maar toch worden in ons land kinderen naar huis gestuurd omdat er geen basisschoolleraar te vinden is. Leraren staan soms voor klassen met wel zestig kinderen. De afgelopen tien jaar is het lerarentekort geëxplodeerd. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?
Het heeft alles te maken met het lage salaris, de hoge werkdruk en de lage waardering voor onze leraren. Het zijn mensen die met hart voor de zaak voor de klas staan, maar te vaak met lood in de schoenen. Leraren die hun collega’s aan een burn-out onderuit zien gaan, of zelf thuis komen te zitten. Het kan zo echt niet langer.
Wat moet er gebeuren: de loonkloof tussen het basis- en voortgezet onderwijs moet gedicht en de werkdruk moet omlaag door meer handen in de klas. Er moeten betere loopbaankansen komen en meer mogelijkheden voor leraren om zelf zeggenschap en grip te hebben op het werk. Kortom, leraar moet weer een aantrekkelijker beroep worden.
De onderwijsbonden vragen geheel terecht om een noodpakket van 420 miljoen euro. Die oproep steunen wij. Het kabinet moet hier nog voor het einde van dit jaar gehoor aan geven, maar het blijft vooralsnog oorverdovend stil. Doe mee met de acties en steun volgende week woensdag 6 november het onderwijs. Dan staan we zij aan zij op de Dam in Amsterdam: leraren, ouders en iedereen die goed onderwijs in Nederland wil.
Tot volgende week!
Groet,
Jesse