Stel je voor: de overheid verbiedt de gaswinning onder de Waddenzee bij Terschelling. Wat zouden we ervan vinden als de Canadese multinational, die de gasboringen uitvoert, de Nederlandse staat zou aanklagen en een schadevergoeding zou kunnen eisen?

Beste John,

Stel je voor: de overheid verbiedt de gaswinning onder de Waddenzee bij Terschelling. Wat zouden we ervan vinden als de Canadese multinational, die de gasboringen uitvoert, de Nederlandse staat kan aanklagen en een schadevergoeding kan eisen? Met als gevolg daar weer van dat overheden bij voorbaat wel drie keer nadenken voor ze eerlijk milieu- en klimaatbeleid invoeren.

Stel je voor: je bent een Nederlandse varkensboer. Je doet je best om je hoofd boven water te houden, terwijl je aan alle eisen voor dierenwelzijn en het milieu voldoet die de Nederlandse overheid stelt. Maar plots moet je concurreren met Canadese veeteeltgiganten die goedkoper kunnen produceren. Omdat ze nog nooit gehoord hebben van ‘vrije uitloop’ en varkens levenslang vastgeklemd houden in een stalen kooi.

Dit zijn nog maar een paar van de mogelijke gevolgen als het vrijhandelsverdrag CETA tussen de EU en Canada in werking treedt. Het gaat in tegen zoveel waar GroenLinks voor staat: zorg dragen voor het klimaat, voor milieu en dierenwelzijn, en zorgen dat de belangen van mensen bovenaan staan, in plaats van die van multinationals.

Het goede nieuws: Nederland kan dit CETA-verdrag tegenhouden.

Daarom starten we met verschillende boeren de Alliantie tegen CETA. Een samenwerking tussen GroenLinks en boeren verwacht je misschien niet zo snel. Vaak zijn we het ook oneens, maar niet over het feit dat dit CETA-verdrag van tafel moet. En als bijzondere gelegenheidscoalitie gaan we de rest van de politiek daar ook van overtuigen.


Dit najaar wordt het besproken door de Tweede en de Eerste Kamer en in beide is de regering haar meerderheid kwijt. Ons doel is om partijen van links tot rechts te verenigen en dit verdrag af te wijzen.

Samen gaan we CETA stoppen. Kijk op www.wijstoppenceta.nl wat jij kan doen.

Groet,
Jesse

Sent via ActionNetwork.org. To update your email address, change your name or address, or to stop receiving emails from GroenLinks, please click here.