Beste John,
De economische gevolgen van de coronacrisis worden steeds nijpender. De werkloosheid loopt op, het aantal mensen in de financiële problemen ook.
Maar er is hoop. Deze crisis moeten we anders aanpakken dan vorige crises. We hoeven niet te accepteren dat mensen van de een op de andere dag geen inkomen meer hebben. De komende dagen neemt dit kabinet een besluit over een verlenging van het economische steunpakket.
Dit is het moment om het sociaal vangnet in Nederland te verstevigen in plaats van af te bouwen. Dit is het moment om elkaar te helpen: Iedereen die inkomen verliest als gevolg van de coronacrisis krijgt in ieder geval tot 1 juli, via de overheid, een crisisinkomen om van rond te kunnen komen.
Daarnaast krijgen mensen in sectoren met veel ontslagen de kans zich om te scholen naar een sector met personeelstekorten, zoals de zorg, het onderwijs of de bouw.
Steun ons voorstel voor een crisisinkomen:
Hier kan je lezen hoe het crisisinkomen in de praktijk kan gaan werken.
Het zal een pittige politieke strijd worden de komende weken, maar ik ben ervan overtuigd dat we het maatschappelijke tij mee hebben. Dat merkte ik ook aan de reacties die ik kreeg op de mail die ik eind mei stuurde over het basisinkomen. Meer dan 1300 mensen reageerden daarop met hun ideeën, nog nooit kreeg ik zoveel reacties op een mail.
Wat me opvalt is dat we eigenlijk allemaal dezelfde richting op willen. Allemaal vinden we het onbegrijpelijk dat er miljardenwinsten worden gemaakt terwijl steeds meer mensen amper kunnen rondkomen. Allemaal willen we dat de overheid haar burgers vertrouwt en helpt, in plaats van wantrouwt en straft. Allemaal vinden we het belangrijk dat mensen zich gedurende hun leven kunnen ontwikkelen en omscholen.
Bijna niemand pleit voor een systeem waarbij ook miljonairs een uitkering van de overheid krijgen. Maar bijna iedereen pleit voor een systeem van basiszekerheid: Dat er inkomen is voor wie ziek wordt, wie werk verliest en tegenslag heeft. Dat we armoede voorkomen door te zorgen dat iedereen genoeg krijgt om van rond te komen. Dat we een basis leggen voor iedereen, zodat we niemand laten vallen.
In ons verkiezingsprogramma werken we deze ideeën verder uit, daarover later meer. Maar in de tussentijd kunnen we niet stil zitten. Want de economische gevolgen van de coronacrisis raken de mensen met de slechtste bescherming op de arbeidsmarkt nu keihard: flexwerkers, uitzendkrachten, zzp’ers en jongeren hebben op dit moment hulp nodig.
Het is tijd voor een crisisinkomen: als noodmaatregel voor iedereen die nu in de financiële problemen komt. En als trendbreuk op het huidige beleid, op weg naar een sociaal vangnet dat er voor iedereen is die hulp nodig heeft.
De komende verkiezingen zullen grotendeels gaan over hoe we ons land economisch gaan inrichten. Het is tijd voor nieuwe ideeën en grote keuzes. Voor een duurzame en solidaire samenleving. Wij hebben de ideeën en samen gaan we die verwezenlijken.
Teken mee en laat zien dat er een groeiende beweging voor verandering opstaat in Nederland.
Tot snel,
Jesse