Multinationals, zoals Unilever en Shell, bouwen in Nederland jarenlang vermogen en winst op dankzij alle goede voorzieningen in dit land. Maar nu dreigen ze hun hoofdkantoor naar een ander land te verplaatsen omdat daar geen dividendbelasting is.

Beste John,

Het wordt steeds duidelijker: voor grote bedrijven gelden in Nederland speciale regels waardoor ze veel minder belasting betalen dan kleine bedrijven of gewone burgers.

Multinationals, zoals Unilever en Shell, bouwen in Nederland jarenlang vermogen en winst op dankzij alle goede voorzieningen in dit land. Maar nu dreigen ze hun hoofdkantoor naar een ander land te verplaatsen omdat daar geen dividendbelasting is. En zo ontwijken ze vele miljarden aan belasting. Jarenlang is geprobeerd om hoofdkantoren in Nederland te houden door ze miljarden cadeau te geven, maar wij draaien het om.

We hebben een wet gemaakt; als een multinational vanuit Nederland vertrekt naar een land zonder dividendbelasting (bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk) dan moet het een eerlijke eindafrekening betalen. Het is eigenlijk heel simpel: wat je in Nederland hebt opgebouwd, daarover betaal je in Nederland belasting.

GroenLinks strijdt al jaren voor een beter belastingsysteem. Niet alleen omdat wij vinden dat bedrijven eerlijk belasting moeten betalen, de hele maatschappij vraagt om eerlijke spelregels. In 2018 hielden we de afschaffing van de dividendbelasting tegen. In 2019 werd onze wet tegen belastingontwijking, de zogenaamde Shellwet, overgenomen door het kabinet.

En nu, in 2020 zetten we een nieuwe stap tegen belastingontwijking.


Vrijwel alle Europese landen hebben een dividendbelasting. Het Verenigd Koninkrijk is daarop een uitzondering. Zij proberen nu na de Brexit zoveel mogelijk bedrijven te lokken. Maar Nederland moet hier niet aan meedoen. Want als we bedrijven de kans geven om op zoek te gaan naar het land met de minste dividendbelasting, dan creëren we een race to the bottom waarbij het land met de minste belasting de meeste hoofdkantoren krijgt. Terwijl we juist die belasting kunnen gebruiken voor beloningen van de docenten en verplegers en voor de vergroening van de economie.

Het liefst willen we natuurlijk dat deze hoofdkantoren hier in Nederland blijven. Maar wij willen dat niet doen door hen een cadeautje van een paar miljard te geven. Als ze dan toch besluiten te vertrekken naar een land zonder dividendbelasting, moeten ze eerlijk een eindafrekening betalen. Door die nieuwe wetgeving is het ineens niet meer zo aantrekkelijk om weg te gaan. We moeten kiezen voor een ander systeem, een systeem waarbij de bedrijven alleen kijken naar hoe goed de voorzieningen in een land zijn en Nederland trekt daarmee juist bedrijven aan.

Een meerderheid van de Tweede Kamer is positief over de plannen van GroenLinks om belastingontwijking tegen te gaan. Het is tijd om te kiezen voor gewone mensen in plaats van grote bedrijven.

Samen maken we Nederland eerlijker. Doe je mee?


Groet,

Jesse

Sent via ActionNetwork.org. To update your email address, change your name or address, or to stop receiving emails from GroenLinks, please click here.