Beste John,

Dit was een week om niet snel te vergeten, ook al zou je 'm misschien juist wel snel willen vergeten. Trump begon aan z'n tweede termijn en liet er direct geen gras over groeien. Mensenrechten, vrijheid van meningsuiting, vredesverdragen, klimaatakkoorden en de democratie zelf staan onder druk - het is een voorbode van de komende tijd en die stemt zacht gezegd niet hoopvol.

Op zulke momenten is het des te belangrijker om niet moedeloos te worden, maar je zorgen om te zetten in actie. En dat is precies wat we de afgelopen dagen zagen: honderden mensen sloten zich bij ons aan als lid, en nog eens honderden mensen meldden zich aan om actief te worden. (Zie jij dat ook wel zitten? Hier kun je meer vinden over wat je allemaal kunt doen.)

Ondertussen gaan wij verder met goede ideeën om Nederland eerlijker en duurzamer te maken. Daar lees je alles over in deze nieuwsbrief: de stikstofuitspraak, betaalbaar internet, de energierekening omlaag voor slecht geïsoleerde huizen, in gesprek over onderwijs én nieuws over het vuurwerkverbod. Veel leesplezier!

Uitspraak rechter over stikstof

De rechter heeft gesproken, de politiek kan er niet meer omheen: de stikstofuitstoot in Nederland moet omlaag. Niet alleen omdat het een gevaar is voor de natuur, maar ook voor onze volksgezondheid.

Greenpeace heeft deze week een belangrijke overwinning geboekt in de rechtszaak tegen de Staat. Dankzij deze uitspraak moet het kabinet nu snel maatregelen nemen om de stikstofuitstoot fors te verminderen.

De hoge stikstofuitstoot zet natuurgebieden onder enorme druk, met ernstige gevolgen voor planten en dieren én onze eigen gezondheid.

Dit alles vraagt natuurlijk veel van boeren die wel willen vergroenen, maar die nu vaak op een ongelukkige positie terechtkomen. Wij pleiten daarom voor een rechtvaardige aanpak die boeren ondersteunt in de overgang naar duurzame landbouw. Lees de reactie van ons Kamerlid Laura Bromet op Bluesky.

Hoe we internet betaalbaarder kunnen maken

Het is goed te verdedigen dat internet een eerste levensbehoefte is - net als eten of een dak boven je hoofd. Maar een gewone internetaansluiting kost in Nederland gemiddeld zo’n 44 euro per maand. Dat is voor de meeste mensen wel te betalen, maar voor een grote groep mensen die in armoede leven is het een grote hap uit het budget.

Wij willen dat internet voor iedereen betaalbaar en toegankelijk is. Te beginnen bij minima. Daarom komt ons Kamerlid Barbara Kathmann met een plan om internet met grote korting beschikbaar te maken voor deze groep. In Vlaanderen bestaat al een soortgelijke regeling; hoog tijd om dat hier ook te doen. Lees meer over ons plan in dit AD-artikel.

Ons plan voor een isolatie-offensief

De verwarming aan of eten op tafel? Iedereen verdient een warm thuis, maar te veel mensen in Nederland moeten nu kiezen tussen een warme woning of andere basisbehoeften. Hoog tijd voor een isolatie-offensief. Kamerlid Suzanne Kröger presenteert een plan om dat offensief nu te beginnen.

Snelle samenvatting: we gaan meer investeren in isolatieprojecten en woningsubsidies voor verduurzaming. Daarbij beginnen we bij huishoudens met een laag of middeninkomen. Daarnaast sturen we fix-teams op pad voor het laaghangend fruit, zoals kieren dichten en radiatorfolie aanbrengen. Verder investeren we in omscholing en werkgaranties voor banen in de energietransitie. Want er zijn veel handen nodig om te werken aan een duurzamer Nederland.

Meer weten? Kijk of lees verder over ons isolatie-offensief!

Denk mee over de toekomst van linkse politiek

Welke uitdagingen komen er op onze samenleving af en hoe moeten we daarmee omgaan? En hoe ziet onze beweging eruit over 5, 10 of 50 jaar? Grote vragen, waarover we graag met jullie in gesprek willen. Dus kom op 27 januari in Eindhoven praten over linkse waarden.

Daarnaast organiseren we op 6 februari in Amsterdam een rondetafelgesprek over onderwijs

Hoe zorg je voor toekomstbestendig onderwijs? Wat zijn de grootste vraagstukken en uitdagingen? En waar zou GroenLinks-PvdA zich volgens jou op moeten richten?

Te gast zijn (ervarings)deskundigen, politici en experts met een uniek perspectief op onderwijs. Met onder andere Tweede Kamerlid Anita Pijpelink en wethouder in Amsterdam Marjolein Moorman.

Landelijk vuurwerkverbod steeds dichterbij

Na de burgemeesters van de grote steden, artsen, politie, brandweer én een meerderheid van de Nederlanders, zijn nu ook steeds meer politieke partijen die voorheen tegen een vuurwerkverbod waren, openlijk aan het twijfelen. Het CDA liet gisteren zelfs weten om te zijn en vanaf nu een landelijk vuurwerkverbod te steunen. GroenLinks-PvdA ijvert (samen met de Partij voor de Dieren) al langer voor zo'n vuurwerkverbod: vuurwerk zorgt voor enorm veel overlast, vervuiling, gewonden en soms zelfs dodelijke slachtoffers.

In ons wetsvoorstel blijven vuurwerkshows door professionals wel toegestaan. Zo kunnen mensen blijven genieten van vuurwerk- en lichtshows tijdens de jaarwisseling.

Wij lezen/luisteren/kijken...

  • Europarlementariër Bas Eickhout was in de Spaanse regio Valencia, om de gevolgen van de heftige overstromingen daar te zien. Wat kunnen we leren van deze ramp en hoe zorgen we dat Europa beter voorbereid is op steeds extremer weer? Bas vertelt erover in de nieuwe aflevering van Bellen met Bas.

  • Podcast De Linkse Revolte, van de wetenschappelijke bureaus van GroenLinks en PvdA was voor het eerst live! Vanuit Steenwijk, en met een speciale gast: oud-vakbondsvoorzitter en Europarlementariër Agnes Jongerius. Met haar praten zij over de strijd in Europa voor de rechten van werkenden, het grotere verhaal van links en haar kijk op de uitbuiting van arbeidsmigranten in ons land. Luister de aflevering op Spotify of in je eigen podcast-app.

  • Hoor je om je heen dat dit kabinet op je portemonnee zou passen? Wanbeleid en niksdoen kost juist geld, lazen we deze week alleen al hierhier, en hier.

🗓️ Agenda

Dit was 'm weer. Vragen of opmerkingen? Stuur een mailtje naar [email protected]

Tot de volgende! 😶‍🌫️

Schrijf je uit voor deze nieuwsbrief.