Gisterenavond had ik een fel debat met de minister-president over het nieuwe steunpakket aan bedrijven. En het contrast kon niet groter zijn.

Beste John,

Gisterenavond had ik een fel debat met de minister-president over het nieuwe steunpakket aan bedrijven. En het contrast kon niet groter zijn.

Wanneer dit kabinet het heeft over steun aan ontslagen flexwerkers, wordt er tot achter de komma gekeken om maar te voorkomen dat iemand niet net een euro meer krijgt dan diegene voor de coronacrisis verdiende.

Maar als we de vraag stellen of het niet redelijk is dat multinationals staatssteun terugbetalen als ze in goede tijden weer winst maken, krijg je een heel andere reactie. ‘Dat kunnen we toch niet zomaar van ze vragen.’ Aldus onze premier.

Jawel. Dat kan wel.

We hebben het over bedrijven met miljardenwinsten. Booking.com maakte voor deze crisis €5 miljard winst. Ik geloof niet dat ik er veel medelijden mee zou hebben als dit bedrijf de bijdrage van de overheid moet terugbetalen.



We moeten er namelijk voor zorgen dat de rekening niet terechtkomt bij mensen in Nederland die hun brood verdienen in de zorg, bij de brandweer, bij de politie, in het onderwijs, het mkb – zoals gebeurde na de crisis van 2008.

Wist je dat na die crisis de winsten van grote bedrijven grotendeels op peil zijn gebleven? Tegelijkertijd vielen er harde klappen bij onze publieke sector, bij de middeninkomens, bij jongeren, bij mensen met een flexcontract, bij de mensen die bezuinigingen meteen in hun portemonnee voelen en in hun kwaliteit van leven.

We hebben afgelopen maand niet geklapt voor multinationals, we hebben niet geklapt voor CEO’s. We deden dat voor de mensen die werken in de zorg, voor de publieke sector. En als we nu niet zorgen dat aandeelhouders mee gaan betalen, als we nu niet zorgen dat grote bedrijven de staatssteun terugbetalen, weet je bij wie de rekening van deze crisis dan terechtkomt?

Bij jou. Bij de mensen in de zorg. Bij de mensen in die distributiecentra. Een keer moet het geld dat de overheid uitgeeft terugbetaald worden. De grote vraag is dus: door wie? Het lijkt erop alsof Rutte niet klaar is voor de economische crisis die eraan komt. En dat straks de schouders met het minste vermogen in deze samenleving, het merendeel van de mensen, daar de prijs voor gaan betalen.

En dat is verkeerd. Vooral wanneer grote bedrijven jarenlang weigeren belasting te betalen en hun miljardenwinsten uitkeren aan aandeelhouders, waardoor er nu niks meer in kas is om medewerkers uit te betalen. Nu die bedrijven hun hand ophouden bij de overheid, zeggen wij: betaal na de crisis je eerlijke deel terug.



Groet,

Jesse

Sent via ActionNetwork.org. To update your email address, change your name or address, or to stop receiving emails from GroenLinks, please click here.