Nyliberalismen är död, länge leve nyliberalismen


Världen utanför USA har nästan alltid varit krånglig för amerikanska libertarianer. Det har bland annat inneburit att man ganska enhetligt hamnat i en idé om utrikespolitisk isolationism, vilket i en amerikansk kontext länge var en obskyr position. Men jorden har snurrat, världen blinkat och idén om att USA inte ska engagera sig i andra länders krig och politik anammas nu av också statsbärande rörelser.


Den amerikanska libertarianismens huvudbry kring gränsen mellan USA och resten, fortsätter dock. Här utspelar nu sig en del av libertarianismens pågående och djupa splittring. Den framkom tydligt när jag i förra veckan var på besök i Washington D.C.


I det ena lägret finns Libertarianska partiet (LP) och den nyliberalism som Andreas Johansson Heinö häromveckan dödförklarade i detta nyhetsbrev. Han har inte fel, men patienten fortsätter sprattla. I det andra märks tankesmedjor som Cato och mediehus som Reason.


Som rörelse är libertarianismen marginell, men litenhet har förstås aldrig hindrat en splittring. Tvärtom.


Låt oss börja med den ena sidan.


Det libertarianska partiet har kommit att ställa sig nära Trump. De bjöd rentav in honom till sitt eget partikonvent. Att samma Trump under sina första år som president – då senaten och kongressen hade republikansk majoritet – ökade statens offentliga utgifter och således också lät staten växa, tycks spela föga roll. Inte heller några av Trumps andra tydligt illiberala positioner har hindrat partiet från att heja på honom.


Hur hamnade dessa libertarianer där?


Partiets kanske främsta utgångspunkt handlar om äganderätten och den medföljande rätten att diskriminera. Om man äger exempelvis en butik, har man rätten att bestämma över denna och således också rätten att bestämma vilka som inte ska få besöka och handla i den. Den här principen extrapolerar partiets anhängare till att handla om nationen och staten. USA som stat ska ha rätt att bestämma vilka som får komma in i landet, men också vilka man handlar med och till vilka priser.


Så har dessa libertarianer kommit att landa i att den amerikanska staten kan neka andra länders företag, produkter och handel vid gränsen. Man har utökat den utrikespolitiska isolationismen till en även handelspolitisk isolationism.


LP har således gjort det ideologiska konststycket (det finns mindre vänliga ord) att bli nationalister som är okej med en växande stat som vill neka amerikanska individer rätten att göra fria avtal med andra fria individer.


I detta ställningstagande finns också, som i nästan all amerikansk politik, några stänk av kulturkrig. Dessa libertarianer menar att kulturellt intrång – med vilket man främst menar (mainstream-)media – i en människas liv, är värre än statligt intrång. Därför anses det okej att staten växer och att statliga verktyg som minskar friheten används för att minska det kulturella intrånget. Det är viktigare att vara emot woke än för friheter.


Det går att fråga sig hur mycket statlig makt och statliga intrång en libertarian kan förespråka innan denna upphör att vara libertarian annat än till benämningen. Därav påståendet att nyliberalismen faktiskt är död, även om patienten sprattlar. Och om inte nyliberalismen är död i det här fallet, så är ironin det.


Men på andra sidan splittringen, lever nyliberalismen än.


På tankesmedjan Cato har man lanserat och kraftsamlat bakom projektet ”Defending Globalization”. Här hörs det klassiska försvaret om de friheter som dels utgör, dels stärks av globalisering. Det är handel som en frihet att producera och sälja till det pris man finner lämpligt, och som bidrar till tillväxt och välstånd hos både säljare och köpare. Det är öppenhet inför världen och människors rörlighet.


Under ett besök som Stureakademin gjorde hos Cato i onsdags berättade Clark Packard, research fellow, hur globaliseringen i amerikansk debatt kommit att stå till svars för den manliga industriarbetaren som sägs upp, medan sjuksköterskan som förlorar jobbet till följd av politiska prioriteringar knappt syns.


Det som i debatten osynliggörs är dels politikens problem, dels globaliseringens vinster. Här har libertarianer något att jobba med.


Nyliberalismen är död, hördes från Timbro förlag häromveckan. Länge leve nyliberalismen, hörs denna.


***


På tankesmedjan Cato sitter bland andra Deirdre McCloskey. Två av hennes böcker har Timbro förlag översatt och gett ut på svenska, nämligen Liberalism: Frihet, jämlikhet, välstånd och Dygder, individer, samhällen. Hon kallar för övrigt Trump för fascist.


Ansökan till spetsutbildningen Stureakademin för 2025 har förresten öppnat. Läs mer och sök här.


/Johanna Grönbäck, redaktör Timbro förlag

LANSERING I GÖTEBORG:
Kontinuitet och förändring av Olof Hallonsten och Anna Persson


Samtiden tycks besatt av det ögonblickliga: I kultur, politik och samhällsdebatt överdrivs individuella prestationer och snabba, omvälvande händelser. Detta trots att samhällsvetenskapen sedan länge har understrukit betydelsen av historiska utvecklingslinjer, och gång på gång visat att beslut idag är starkt präglade av tidigare händelser. Med andra ord: att samhällsutvecklingen är spårbunden.


Välkommen till lanseringen av Kontinuitet och förändring – Essäer om spårbundenhet i samhället vilken samlar essäer av forskare, i allt från statsvetenskap och sociologi till språkvetenskap och stadsbyggnad, som alla undersöker spårbundenhet.

Datum: tisdagen 3 december
Tid: samtalet pågår 18:00-19:00, lättare förtäring och dryck serveras från 17:30
Plats: Contrast Public House, Tredje Långgatan 16, Göteborg.


Evenemanget är kostnadsfritt, men anmälan är obligatorisk.


Nu kan du förbeställa boken här!


Anmäl dig här!


Boklansering: Dags att ompröva synen på Sveriges agerande under kriget?


Synen på Sveriges agerande under andra världskriget har skiftat rejält: från de första efterkrigsgenerationernas tacksamhet till de senaste decenniernas moraliska avståndstagande.


Dåligt samvete - Sverige och andra världskriget utmanar Mauricio Rojas den dominerande berättelsen. Rojas går igenom de viktigaste besluten som Per Albins samlingsregering fattade och argumenterar för en mer empatisk syn på regeringens agerande.


Välkommen till boklansering! Mauricio Rojas diskuterar sin bok tillsammans med historikern Henrik Berggren, författare till trilogin Landet utanför. Samtalet leds av Johanna Grönbäck.


Datum: onsdagen den 4 december
Tid: samtalet pågår 12:00-13:00, lättare lunch serveras från 11:30
Plats: Timbro, Kungsgatan 60, Stockholm.


Evenemanget är kostnadsfritt, men anmälan är obligatorisk.


Nu kan du förbeställa boken här!


Anmäl dig här!

Julmarknad och glögg på Timbro förlag!


Vi håller liv i traditionen och bjuder in till julmarknad med de bästa böckerna till de lägsta priserna. Kom förbi våra lokaler på Kungsgatan i Stockholm och handla julklappar - eller unna dig själv ett par hårda paket att lägga under granen.


Vi vill särskilt passa på att tipsa om Anders Johnsons bok 50 historier om USA och den till storleken tunga men till innehållet breda Individ och kollektivism: Sverige 1968-1988 där inte mindre än tjugosju författare ger en unikt bred skildring av en lite bortglömd men väldigt händelserik period i svensk historia.


Flera av våra författare kommer att finnas på plats för signering och mingel mellan kl 17-18 och under hela julmarknaden bjuder vi på glögg och pepparkakor.


Ingen anmälan krävs.

Datum: onsdagen 11 december
Tid: 15:00-18:00
Plats: Timbro, Kungsgatan 60, Stockholm.


Lägg till den i kalendern här!


Intervju med Christian Sandström om gröna bubblor

Christian Sandström är en av de senaste årens mest tongivande kritiker av så kallade gröna bubblor. Nyligen kom han ut med 2 uppföljare till sin första bok Gröna bubblor: Om etanolhaverier, kraschade vindkraftverk och bananer i Sveg. I en intervju med Johanna Grönbäck, redaktör på Timbro förlag, berättar Christian om olika misslyckade industripolitiska projekt genom åren och varnar för politikens tendens i att vilja välja vinnare och finansiera innovationer.  


Du kan se hela intervjun här.


Beställ de tre Gröna bubblor-böckerna av Christian Sandström till ett paketpris här!

Johansson i DN: Varning för statens roll i kulturen


“Från 30-talet och framför allt 70-talet har det successivt ersatts med det offentliga. Det har skapat en maktkoncentration som varit negativ för kulturlivet. Vi har sett en politisering samtidigt som näringslivet har slutat känna att det är deras ansvar att finansiera kultur.


Jag tror att det vi ser nu är början till en övergång till en annan kulturpolitisk modell, där statens åtaganden kommer att vara smalare. Det behöver inte betyda att det är dåligt för kulturlivet i bred bemärkelse, men jag tror att övergångsfasen kommer att bli smärtsam för många institutioner och verksamheter.”


Så säger Lars Anders Johansson, författare till Att dansa efter maktens pipa - kultur i politikens tjänst, till Dagens nyheter i en intervju. Läs hela artikeln här!


Vill du läsa mer? Här hittar du Att dansa efter maktens pipa - kultur i politikens tjänst!

Johan Norberg: Trump är inget skäl att ge upp

Trump som återvändande president behöver inte bli en katastrof varken för Ukraina eller för världshandeln. I stället för att gräva ner oss i mörka framtidsutsikter kan vi visa karaktär och ta kontroll över situationen. Att vi inte står bättre rustade är inte en naturnödvändighet, utan vår egen underlåtelsesynd, skriver Johan Norberg med anledning av 1000 dagar sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina på Smedjan.


Läs hela artikeln här!

Folkomröstning, Nytorgsmannen, Elon Musk och Trump

Det har nu gått 30 år sedan EU-omröstningen. Valde svenskarna rätt? Bör vi ha skarpare straff vid återkommande brott och hur blir det med Trumps administration?  Har Trump och Musk förstatligat Slöseriombudsmannen? Det pratar Fredrik Kopsch, Andreas Johansson Heinö, Alexandra Ivanov Hökmark och PM Nilsson i senaste avsnittet av Inre Kabinettet.


Avsnittet hittar på Spotify och där andra poddar finns.