Beste John,

Twee weken geleden lanceerden we het manifest #SolidaireSamenleving, met daarin vijf ideeën voor Nederland na corona. Het was prachtig om te zien hoeveel mensen reageerden op de mail die ik toen stuurde, met eigen ideeën en aanvullingen op het manifest. Heel veel dank daarvoor, want alleen als we onze denkkracht bundelen, komen we verder. Ik wil in deze mail een aantal van de berichten die ik kreeg uitlichten.

Hoe meer mensen ons manifest lezen, hoe meer impact we samen hebben. Daarom wil ik je vragen om het manifest te delen met zoveel mogelijk andere mensen:


Deel het manifest via WhatsApp 📲


De meest gehoorde vraag is, denk ik: ‘vergeet je het onderwijs en de cultuursector niet?’

Chantal mailde: ‘wat biedt mensen momenteel troost? Lezen, films kijken, naar muziek luisteren. Kortom, de cultuursector.’

Chantal: dit is me uit het hart gegrepen. Sterker nog: verhalen, dans, poëzie, kunst – cultuur biedt niet alleen troost, het prikkelt ons voorstellingsvermogen. Het stimuleert ons inlevingsvermogen. Het heeft de kracht ons te verbinden en te verenigen. Deze crisis leert ons dat de Nederlandse cultuur geen kostenpost is, maar één van de meest waardevolle dingen die we als land hebben.

Hoe schrijnend is het dan dat het steunpakket voor de cultuursector volledig tekort schiet terwijl het kabinet moeiteloos een bedrag dat tien (!) keer zo groot is uittrekt om een vliegtuigmaatschappij te redden. Een schoolvoorbeeld van economisme.

Johanna mailde met de dringende vraag ons hard te blijven maken voor de vluchtelingen in de Griekse kampen. Ik was nog niet zo lang geleden op Lesbos. Ik heb met eigen ogen gezien hoe vol en vies het is in de vluchtelingenkampen. Hoe ouders met jonge kinderen wegens ruimtegebrek slapen in de open lucht. Iedereen snapt dat de hygiënemaatregelen en social distancing daar onmogelijk zijn vol te houden. Het is echt een schande dat we anno 2020 in Europa zo omgaan met mensen die onze bescherming vragen. No way dat we dat vergeten.

Ik kreeg nog veel meer berichten. Een hartverscheurend verhaal van Hilde, een 61-jarige vrouw met PTSS die vastloopt in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en niet de zorg krijgt die ze nodig heeft. Veel gloedvolle betogen ter ondersteuning van ons pleidooi voor betere sociale zekerheid, vaak met een verwijzing naar een basisinkomen. Hele grote ideeën soms, vaak ook hele persoonlijke verhalen.

Allemaal zijn ze van grote waarde. Het manifest is het begin van onze campagne #SolidaireSamenleving. De komende tijd werken we onze ideeën verder uit. Ik ga binnenkort dieper in op de problemen die ontstaan, maar ook op de oplossingen die we zien. En dat doe ik graag samen met jullie.

Zijn er onderwerpen die jij nog mist of waarvan je juist blij bent dat we ze benoemen? Laat het ons weten!



Stap voor stap naar een #SolidaireSamenleving. Doe je mee?

Groet,

Jesse

Sent via ActionNetwork.org. To update your email address, change your name or address, or to stop receiving emails from GroenLinks, please click here.