Beste John,
Deze crisis maakt heel duidelijk waar de fouten in de oude economie zitten, de economie van voor corona. Een economie waarin concurrentie en marktwerking het voor het zeggen hebben, terwijl we veel meer hebben aan solidariteit en samenwerking.
Kijk bijvoorbeeld naar de macht van de farmaceutische industrie. Medicijnen en vaccins zijn in handen zijn van grote farmaceuten, maar in een crisis als deze kunnen zij niet genoeg produceren voor de hele wereld. Terwijl ze via patenten voorkomen zij dat anderen de productie kunnen oppakken. Ook als er geen crisis is, hebben deze bedrijven een monopolie, wat hen veel macht geeft over de prijzen van bepaalde medicijnen.
Zo maken multinationals miljarden winst, terwijl mensen die ziek zijn afhankelijk zijn van hun product. Dit systeem deugt niet.
Als er straks een vaccin tegen corona ontwikkeld is, mag dat niet in handen komen van één bedrijf of één land. Het moet toegankelijk zijn voor de hele wereld, zodat het zo snel mogelijk en zo veel mogelijk kan worden geproduceerd.
Daarom stellen wij voor – in navolging van een voorstel van Costa Rica – om alle rechten, kennis en data voor vaccins en medicijnen tegen het Coronavirus onder te brengen bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt dit voorstel. Ook zij willen dat Nederland zich hiervoor uitspreekt bij de jaarvergadering van de WHO in mei.
Alleen samen krijgen we corona onder controle. Solidariteit is het sleutelwoord. Nu tijdens de crisis, maar ook voor de nieuwe economie die we straks na deze crisis gaan opbouwen. Daarover kom ik snel bij jullie terug.
Blijf gezond en houd vol,
Jesse
PS Vandaag debatteert de Tweede Kamer weer over corona. Mijn vrouw Jolein is al een paar dagen aan het hoesten en daarom blijf ik uit voorzorg vandaag thuis. Onze Corinne Ellemeet doet vandaag het woord in de Tweede Kamer. Corinne is de zorgexpert van de fractie en de afgelopen weken hebben we intensief en non-stop samengewerkt op dit dossier. Volg het debat vanaf 14.00 uur via NPO Politiek.