From Timbro <[email protected]>
Subject Marknadsliberal agenda: vårt remissvar till förslaget om undantagslagstiftning
Date April 5, 2020 4:14 PM
  Links have been removed from this email. Learn more in the FAQ.
  Links have been removed from this email. Learn more in the FAQ.
Marknadsliberal agenda från tankesmedjan Timbro

Ser nyhetsbrevet konstigt ut? Klicka här ([link removed])

Hej! Regeringen vill som bekant, med anledning av den pågående coronakrisen, få till en slags undantags-lagstiftning. Om förslaget blir verklighet flyttas makten över relationen mellan folket och staten från folkets representanter till staten. Det har aldrig, inte ens i krigstid, varit aktuellt att snabbt flytta så stark normgivande makt till regeringen. Att det skulle vara helt nödvändigt nu är svårt att se. Timbro avstyrker förslaget i sin helhet. Läs hela vårt remisssvar nedan.

Philip Lerulf, kommunikationschef

Remisvar till regeringens undantagslagstiftning

I utkastet till lagrådsremiss »Ett tillfälligt bemyndigande i smittskyddslagen med anledning av det virus som orsakar covid-19« (S2020/02922/RS) föreslår regeringen att långtgående makt ska flyttas till regeringen. Det är ett förslag som är långtgående och svagt motiverat, principiellt svårt att acceptera och som innebär risker för enskilda individer och näringsidkare.


** Principer är viktigast i kris
------------------------------------------------------------

Det är särskilt viktigt att upprätthålla rättsstatens principer i tider av kris. Lagrådet har tidigare konstaterat att en remisstid på tre dagar innebar »ett otillfredsställande beredningsunderlag« och att det var »synnerligen allvarligt eftersom saken gäller ett förslag till undantagstillståndsliknande lagstiftning«. Förslaget som nu lagts fram är både mer långtgående och har haft avsevärt kortare remisstid – bara 24 timmar.

Regeringens förslag innebär en undantagslagstiftning som flyttar makten över relationen mellan enskilda och staten från riksdagen till regeringen. Makten över relationen mellan folket och staten flyttas alltså från folkets representanter till statens. Det principiella steget är mycket stort, och bör troligen inte göras alls, och verkligen inte utan god beredning och synnerligen starka skäl.


** Rättighetsskyddet starkt begränsat
------------------------------------------------------------

Av utkastet till lagrådsremiss framgår att regeringens bemyndigande ska kunna användas till att stänga ned specifika mötesplatser och att stänga infrastruktur. Redan i dag ger smittskyddslagen regeringen långtgående möjligheter att begränsa folksamlingar. Att ge regeringen möjlighet att utöver det stänga särskilda mötesplatser eller särskild infrastruktur motiveras i regeringens förslag inte mycket närmare, trots att det öppnar för stora risker och möjlighet till mer godtycklig maktutövning.

Regeringen ska också ha mandat att stänga enskilda näringsverksamheter eller att ”omfördela” privata vårdaktörers resurser. Det är ett extremt långtgående ingrepp i näringsfriheten utan bedömning av proportionaliteten eller eventuell kompensation för de som drabbas.

De enda begränsningar som framgår explicit i regeringens förslag är de som följer av grundlagen. Överklaganden ska bara tillåtas om det krävs för att uppfylla Sveriges åtaganden enlig artikel 6.1 i Europakonventionen.


** Förtroende för tidsbegränsade lagar
------------------------------------------------------------

Förslaget är en lag som är giltig i tre månader. Det är svårt att tro att situationen med anledning av corona kommer att vara kraftigt annorlunda om tre månader än den är nu, och stor risk att lagen kommer att förlängas. Införandet av tillfällig lag som ger stärkt befogenhet till regeringen kräver stort förtroende för att åtgärderna faktiskt kommer att vara tillfälliga. Det förtroendet saknas.

Den tidsbegränsade lagen om särskilda åtgärder vid allvarlig fara för rikets säkerhet var tidsbegränsad, men gjordes permanent. De tillfälliga gränskontrollerna som infördes på grund av flyktingkrisen 2015 är fortfarande i kraft nästan fem år senare. Regeringen har hittills inte vid något tillfälle visat att respekten för enskildas rättigheter är större än viljan att behålla extraordinära befogenheter.

Sannolikheten att coronakrisen kommer att sträcka sig långt in i framtiden tillsammans med regeringens ovilja att begränsa sin egen makt, inskärper ytterligare allvaret i både god beredning och stark maktdelning. Båda värdena står i stark kontrast till regeringens förslag.


** Det finns andra möjligheter
------------------------------------------------------------

Coronakrisen ska inte underskattas. Storskaliga hälsorisker motiverar naturligtvis åtgärder utanför det vanliga. Regeringen motiverar dock inte i sitt förslag varför riksdagen skulle vara oförmögen att hantera krisen, och tidigare kriser illustrerar samma sak. Inte ens i krigstid har det varit aktuellt att snabbt flytta så stark normgivande makt till regeringen. Att det skulle vara helt nödvändigt nu är svårt att se.

Riksdagen har redan agerat snabbt. I dag arbetar den med 55 verksamma ledamöter. De kan inkallas med kort varsel och fatta beslut snabbt. Arbetet med extrabudgetar har redan visat att riksdagen inte inneburit någon fördröjning, och regeringen har inte pekat ut vilka problem som skulle kunna uppstå eller några alternativa lösningar som inte flyttar makten från riksdagen. Skulle riksdagens arbete i kristid vara för tungrott är en bättre väg att möjliggöra snabbare riksdagshantering än att stryka riksdagen ur processen.

Med hänvisning till ovan nämnda avstyrker vi förslaget i sin helhet.

5 april 2020, Stockholm

Karin Svanborg-Sjövall, vd, Timbro
Caspian Rehbinder, programansvarig arbetsmarknad, Timbro


** Idé- och policyutveckling
------------------------------------------------------------
Långsiktig opinionsbildning och vass dagsaktuell debatt för marknadsekonomi, fri företagsamhet, individuell frihet och ett öppet samhälle.

Läs mer om vårt opinionsarbete här. ([link removed][UNIQID])


** Bokutgivning
------------------------------------------------------------
Liberala klassiker, borgerlig debatt och aktuell svensk och internationell idédebatt.

Läs mer om förlaget här. ([link removed][UNIQID])


** Campus Timbro
------------------------------------------------------------
Spetsutbildningar som bygger en solid förståelse för frihetlighet, kapitalism och entreprenörskap hos morgondagens beslutsfattare.

Läs mer om våra utbildningar här. ([link removed][UNIQID])


** Följ Timbro i sociala medier:
------------------------------------------------------------
[link removed][UNIQID]
[link removed][UNIQID]
[link removed][UNIQID]

============================================================
VARFÖR FÅR JAG MARKNADSLIBERAL AGENDA?
Du får detta nyhetsutskick eftersom vi bedömer att du är intresserad av marknadsliberal opinionsbildning och av vad Timbro gör. Vill du inte längre ha nyhetsbrevet, klicka ** här ([link removed])
.

SÅ HANTERAR VI DINA PERSONUPPGIFTER
Stiftelsen Fritt Näringsliv/Timbro följer GDPR vilket betyder att vi respekterar din integritet och din rätt att ha kontroll över dina personuppgifter. Vår integritetspolicy innehåller fullständig information, klicka ** här ([link removed][UNIQID])
. Har du frågor om policyn eller efterlevandet av den är du välkommen att kontakta Inger Christenson, dataskyddsansvarig, ** [email protected] (mailto:[email protected])
Screenshot of the email generated on import

Message Analysis

  • Sender: Timbro
  • Political Party: n/a
  • Country: Sweden
  • State/Locality: n/a
  • Office: n/a
  • Email Providers:
    • MailChimp