Det går inte så dåligt för liberala partier som du tror


Igår lanserade Timbro den fjärde upplagan av Authoritarian Populism Index. Det är en rapport som jag har skrivit som kartlägger väljarstöd och regeringsmedverkan för populistiska partier i Europa. Årets upplaga är den första sedan 2019 och rymmer även en stor historisk uppdatering: indexet täcker nu alla val från 1945 och framåt. I rapporten och på hemsidan finns också fördjupande texter om historiska och nutida populistiska partier i alla 31 länder som ingår i undersökningen. Datafilerna är gratis att ladda ner för den som vill använda databasen för exempelvis uppsatser eller vetenskapliga studier.


Utöver kartläggningen av populism har jag även inkluderat en analys av hur stödet för de etablerade ideologierna har utvecklats över tid. Här framgår till exempel att det genomsnittliga stödet för socialdemokratiska partier var som allra högst 1982 (32 procent) och så sent som vid millennieskiftet fortfarande var kvar kring 28 procent för att nu vara nere på bottennoteringen 18 procent.


Det mest överraskande resultatet är den uppgång i väljarstöd som liberala partier har haft under det senaste decenniet. Historiskt visar index att stödet har pendlat mellan sju och tio procent. En lägstanivå nåddes 2009-10, det vill säga strax efter finanskrisen, men sedan dess pekar kurvan stabilt uppåt och 2023 uppnåddes det högsta genomsnittet någonsin: 12,3 procent.


Detta är en uppgång som förvånar eftersom den går helt emot det etablerade narrativet om liberalismens kris. 


Det är förvisso ett narrativ där den påstådda krisen i första hand handlar om idéerna, snarare än enskilda partier. Och den illustreras kanske tydligare genom att konservativa och socialdemokratiska och gröna partier påstås ha blivit mindre liberala i både ekonomiska och kulturella frågor (anekdotiska exempel på detta är lätta att hitta, men också anekdotiska exempel på motsatsen). 


För det andra är nyhetsvärdet i att ett liberalt parti någonstans i Europa ökade med ett par procent i det senaste valet obefintligt. I synnerhet som ökningen varit som mest påtaglig i länder som ofta befinner sig i nyhetsskugga, exempelvis de baltiska staterna. Men inte desto mindre utgör många sådana ökningar tillsammans en trend. Vid sidan av nationalkonservatism är liberalism den ideologi som haft starkast positiv trend de senaste åren.


Sverige följer inte denna trend. Centern och Liberalerna, de två partier som klassificeras som liberala i indexet, samlade drygt 11 procent i valet 2022 vilket utgör det svagaste stödet för liberalism i Sverige sedan 1998 (då endast Folkpartiet klassificeras som liberalt). Det betyder också att Sverige hamnar exakt på medianen i Europa vad gäller stöd för liberala partier: 15 länder har starkare stöd, 15 länder har svagare.


I Europaparlamentet förväntas dock den liberala gruppen Renew försvagas efter valet i juni. Det beror främst på att några liberala partier i de mest folkrika länderna förväntas prestera svagt (i det index Timbro lanserar väger alla länder lika tungt, utan hänsyn till befolkningens storlek). 


Alldeles oavsett lär berättelsen om liberalismens kris hänga kvar. Det brukar ta tid innan nya fakta slår igenom i etablerade föreställningarna.


/Andreas Johansson Heinö, förläggare. Följ på Twitter: @johanssonheino

Boklansering: Kreativ förstörelse


Joseph Schumpeter (1883-1950) var en av 1900-talets mest framstående nationalekonomer. Genom att förena ekonomi, sociologi och historia, skildrade Schumpeter kapitalismen som system och samhällsförändrande kraft.


Välkommen på lanseringen av Kreativ förstörelse, där Schumpeters viktigaste och mest originella texter samlats.


För Schumpeter var kapitalismen ett unikt samhällssystem som, till skillnad från tidigare statiska samhällen, karaktäriseras av oavbruten utveckling. I centrum står innovationen och entreprenören, som tillsammans utgör kapitalismens själ, och ständigt utmanar den rådande ekonomiska ordningen. Dessa förändringar påverkar i sin tur resten av samhället, vilket gör den kapitalistiska utvecklingen till en samhälleligt allomfattande process.


Trots att hans idéer, och inte minst begreppet ”kreativ förstörelse”, har gjort honom till en ständig referenspunkt för ekonomer, historiker och samhällsvetare såväl som i den bredare samhällsdebatten, är få av hans texter översatta till svenska.


Författaren och docenten i ekonomisk historia Jan Jörnmark står för urvalet och har även skrivit en introduktion till Schumpeters idéer och gärning.


När: Onsdagen den 24 april

Var: Timbro, Kungsgatan 60

Tid: 18.00-19.00 (dörrarna öppnar 17.30)


Medverkande:

Jan Jörnmark, författare, docent i ekonomisk historia och redaktör till boken

Elin Hjelmestam, 2:e vice ordförande Liberala ungdomsförbundet
Daniel Åkerman, viceordförande Fria Moderata Studentförbundet


Moderator:

Johanna Grönbäck, redaktör Timbro förlag


Fritt inträde, obligatorisk anmälan här.

Boklansering: Lag & ordning


Varje dag sker våldsamma kriminella uppgörelser. Varje timme anmäls en våldtäkt. Varje sekund, dygnet runt, utsätts flickor för brutalt hedersförtryck. Ett systemskifte pågår i kriminalpolitiken, men vad innebär det? Och vad mer behöver göras?


Välkommen på lansering av Lag & ordning av Fredrik Kärrholm!


I boken tar Kärrholm ett helhetsgrepp på orsaksanalyser, åtgärder och intresseavvägningar, med liberalkonservativ utgångspunkt. Han har i många år jobbat som polis i utsatta områden och som analyschef vid polisens nationella underrättelseenhet. Med polisiär erfarenhet, studier i kriminologi vid universitetet i Cambridge och ideologisk klarhet bidrar han med unika perspektiv.


När: Måndagen den 13 maj

Tid: 18.00 (dörrarna öppnar 17.30)

Var: Timbro, Kungsgatan 60


Medverkande:

Fredrik Kärrholm, riksdagsledamot för Moderaterna, kriminolog, författare och tidigare polis.
Gunnar Strömmer, justitieminister
Happy Hilmarsdottir Arenvall, barn- och ungdomsdirektör Järfälla samt av regeringen utsedd till särskild utredare för Varaktig förbättrad studiero och trygghet i skolan


Moderator:

PM Nilsson, VD Timbro


Fritt inträde, obligatorisk anmälan här

Klassikerveckan startar på måndag


Nu är det dags för en av årets höjdpunkter - klassikerveckan på Timbro förlag. Med start på måndag och under hela veckan uppmärksammar vi liberalismens allra viktigaste texter: böcker som blivit lästa av generationer, vars idéer har plockats upp av beslutsfattare och bokstavligen format framtiden.


22 - 28 april hittar du alla klassiker och erbjudande här.

Gurupodden: Robert Nozick


Vem var egentligen Robert Nozick och varför är han relevant än idag? Hur kan stater uppstå utan att någons rättigheter kränks? Och varför borde man spela basket om man vill bli rik? Dessa frågor försöker vi besvara i dagens avsnitt av Ideologipodden.


Detta är det sjunde avsnittet i en serie som är gjorda i samarbete med Fria Moderata Studentförbundet som nyligen gett ut Guruhandboken, som avsnitten är baserade på. Dagens avsnitt är skrivet av Anton Lindblad. Inläsningen är gjord av Rutger Brattström.


Robert Nozicks Anarki, stat och utopi hittar du här.

Samtal pågår: Valet i Indien – världens största val


Imorgon, torsdag, gästar Jonas Hellman Farsta bibliotek med anledning av det indiska valet som startar på fredag. Medverkar gör även Julia Wiraeus, författare och journalist. Moderator är Malin Mendel, journalist och författare.


Läs mer här.


Samtalet direktsänds på Biblioteket Play.


(Det var planerat att Parul Sharma, hållbarhetsexpert, människorättsjurist samt författare skulle delta men hon har tyvärr fått förhinder.)

Skratt, igenkänning och berättelsen om marknadsliberalismen i Europa


Förra tisdagen gick en rekordlansering av stapeln då Fredrik Segerfeldts bok Rikslarm i Georgien mötte en förväntansfull publik. I panelen medverkade även Therese Larsson Hultin och Magnus Betnér.


Förutom mingel bjöds det på georgiskt vin, bosnisk öl och pkhlovani. Boken hittar man här.

Gör som Andreas Norlén…


…förse dig med ett ex av Indien är på väg.