Folklistan och nio andra roliga partier ni redan har glömt
Igår avslöjades att Kristdemokraternas nuvarande Europaparlamentsledamot och avpolletterade Europarparlamentsvalstoppkandidat Sara Skyttedal har registrerat “Partiet Folklistan” hos valmyndigheten. Ytterligare ett borgerligt att parti att välja på, med andra ord. Snart har vi importerat även partisystemet från Danmark.
Det här är dock inte texten där du får läsa hur det kommer att gå för Skyttedal (jag har ingen aning!). Däremot fick nyheten, och, får jag erkänna, det lite lustiga partinamnet, mig att börja tänka på en del andra partier som jag är rädd att många läsare av veckobrevet kan ha glömt bort (eller ännu värre: aldrig hört talas om).
I upplysningssyfte presenterar jag därför listan över de nio roligaste partierna. Några är humoristiska projekt som har lyckats, andra hör mer till den ofrivilligt roliga kategorin. Jag lämnar den tionde platsen öppen, ifall det visar sig att Folklistan kvalar in.
Hunden med två svansar
Ungerskt satirparti bildat 2006. Egentligen för seriöst för här listan men kvalar ändå inte pga smarta och roliga kampanjer.
Roligast: affischerna där Ungern krympt på kartan med budskapet: “för ett mindre Ungern”.
Hur det går: Helt ok: drygt 2 procent i de senaste valen.
Revolutionary Communist Party of Britain (Marxist-Leninist)
Brittiskt pro-albanskt parti som bildades 1979.
Motivering: Superseriöst studentvänsterparti som propagerade för maoismen för att sedan ta parti för Enver Hoxha i Albaniens konlikt med de revisionistiska kineserna. I närtid är det tydligen Nordkorea som är förebilden.
Hur det går: partiet finns kvar även om det inte har ställt upp i val på många decennier. Däremot driver det en bokhandel i London.
Movimento Unionista Italiano
Bildades i Italien 1944 med ambitionen att göra Italien till en delstat i USA.
Bästa argument: För världsfredens skull borde alla bra länder gå med i USA.
Hur det gick: Inte så bra. 0,3 procent i valet 1946 räckte dock för att grundaren Ugo Damiani skulle väljas in i parlamentet.
Estlands oberoende rojalistiska parti
Bildades i Estland 1992 av ett gäng komiker med den helt seriösa ambitionen att avskaffa alla fåniga lagar.
Minnesvärd aktion: en ätstrejk i parlamentet (tänk en hungerstrejk fast tvärtom)
Hur det gick: sensationellt bra! Sju procent i valet 1992 och sjätte största parti med åtta mandat.
Unika partiet
Bildades i Sverige 2006 av Linda Rosing.
Profilfråga: fanns det ens någon?
Hur det gick: många skulle nog säga att glaset är åtminstone halvtomt efter att rösträknaren stannat på 222 röster. Den glada partiledaren såg det dock som “en bra grund att bygga vidare på”.
Die PARTEI
Tyskt skämtparti som bildades på skoj 2004 men, tyvärr, börjat ta sig själva på allvar.
Kunde varit på riktigt i Sverige: sloganen “För Europa. Mot Europa”.
Hade varit roligt i Sverige också: “Vi är beredda att samarbeta med alla partier utom FDP [Tysklands folkpartister] för vi vägrar samarbeta med skämtpartier”
Hur det gick: Lite för bra. Partiet har suttit i Europaparlamentet sedan 2004 och även börjat driva vissa frågor på allvar, till exempel basinkomst och djurrättigheter.
Partito dell’Amore
Italienska kärlekspartiet som bildades 1992 av vuxenfilmskådespelerskorna Ilona “Cicciolina” Staller och Moana Pozzi.
Budskap: fri kärlek, fria bordeller.
Hur det gick: Inte så många röstade på partiet (0,06%) men det gick ingen nöd på huvudpersonerna: Staller hade redan suttit i parlamentet för ett liberalt parti och Pozzi hade precis släppt en bok där hon betygsatte sina tjugo mest kända älskare.
Rumänska enhetspartiet
Toknationalistiskt parti som satt i regering några år vid mitten av 1990-talet.
Färgstark personlighet: partiledaren Gheorge Funar. Som borgmästare i Cluj lät han måla det mesta - parkbänkar, soptunnor - i de rumänska färgerna. Satte upp en skylt vid ungerska konsultatet med texten “här arbetar de ungerska spionerna”. Hävdade också att Einstein hade stulit relativitetsteorin från en rumänsk poet.
Hur det gick: som bäst 7 procent i valet 1992 och flera statsrådsposter. Numera borttynade.
BBBB (De polska ölvännernas parti)
Bildades i Polen 1991 av medarbetare på en satirtidning.
Argument: “vi har inga illussioner om att polackerna kan bli absolutister. Men de borde inte dricka vodka. Man kan lika gärna skåla med en kall öl”.
Hur det gick: som väntat. efter en lovande inledning (3,3 procent och 16 mandat i sejmen i valet 1991) spllitrades ölvännerna i Stora och Lilla ölpartiet.
/Andreas Johansson Heinö, förläggare. Följ på Twitter: @johanssonheino