Deze week sprak ik met een arts uit het Bernhoven-ziekenhuis in Uden. Ze gaf mij een indringend beeld hoe hun ziekenhuis, hun wereld, binnen een week op zijn kop is gezet.

Beste John,

Deze week sprak ik met een arts uit het Bernhoven-ziekenhuis in Uden. Ze gaf mij een indringend beeld hoe hun ziekenhuis, hun wereld, binnen een week op zijn kop is gezet.

Haar ziekenhuis heeft geen reumatologen of cardiologen meer. Allemaal zijn ze nu arts, die onder leiding van de longartsen en de internisten doen wat ze kunnen om de stroom covid-patiënten op te vangen.

Dat is ongelooflijk zwaar. Iemand die werkt bij reumatologie is het niet gewend mensen te zien sterven. Niet op deze manier. Niet in deze getale.

Het geeft aan hoe nijpend de situatie is. Het geeft ook aan hoe, in dit soort tijden van crisis, er moedige mensen opstaan. Die niet aarzelen om het brandende huis in te rennen, want daar is nog iemand. Dat is wat de artsen en verpleegkundigen op dit moment doen. Ze overwinnen hun angsten en bezwaren.

Ook voor de politiek betekent het dat we dingen moeten doen die tot voor kort ondenkbaar waren. Daarover hebben we het vandaag in het Kamerdebat: over het openen van noodhospitalen. Over bedrijven de opdracht geven om beademingsapparatuur te gaan produceren.

Het gaat ook over het grote tekort aan corona-testen. De farmaceut Roche, die deze testen maakt, heeft te weinig capaciteit om aan de vraag te voldoen.

Bekijk mijn bijdrage van in het debat

Terwijl andere laboratoria zitten te springen om het recept voor deze test, zodat ze zelf kunnen gaan maken. Tot nu toe wil Roche het recept voor die corona-testen niet vrijgeven. In deze grote crisis is dat onacceptabel. Geld mag niet boven gezondheid gaan.

Daarom heb ik met collega’s van andere partijen gevraagd of we bedrijven kunnen dwingen hun recepten vrij te geven. En voor iedereen die denkt dat dat moeilijk is: wat alle zorgverleners in de vuurlinie nu doen, dát is pas moeilijk.

John,

Het zijn angstaanjagende tijden. We kunnen twee dingen doen. We kunnen de angst ons laten overnemen. Of we kunnen onze angsten overwinnen en een voorbeeld nemen aan de artsen en verpleegkundigen in Uden. Ik zie heel veel mensen die dat tweede doen en zo goed en zo kwaad als het gaat proberen het beste te maken van deze bizarre situatie.

Blijf veilig. We houden contact,

Jesse

Sent via ActionNetwork.org. To update your email address, change your name or address, or to stop receiving emails from GroenLinks, please click here.