Vanochtend realiseerde ik me opeens: dit is de eerste winter zonder sneeuw die ik me herinner.

Beste John,

Vanochtend realiseerde ik me opeens: dit is de eerste winter die ik me herinner zonder dat ik sneeuw heb gezien. Het deed me ook denken aan de extreme droogte van afgelopen zomer. Er is een grote kans dat we deze gevolgen van de klimaatcrisis steeds meer gaan zien. Niet gek dat mensen het klimaat samen met zorg en onderwijs in hun top-3 hebben staan als belangrijkste onderwerp waar de politiek aandacht aan moet geven.

Helaas liggen rechtse partijen nog steeds dwars bij de aanpak van de klimaatcrisis. We weten al decennia dat de mens klimaatverandering veroorzaakt. En we weten ook wat we ertegen moeten doen: onze CO2-uitstoot terugdringen en inzetten op schone energie. Toch faalt de Nederlandse overheid keer op keer om belangrijke klimaatdeadlines te halen.

We móéten druk blijven zetten. Daarom gaat onze beweging 3 april de straat op en sluiten we ons aan bij de internationale klimaatstaking - die in Nederland in Utrecht plaatsvindt.


We gaan een nieuw tijdperk in en kunnen niet accepteren dat de overheid faalt in haar klimaatbeleid. Dit jaar verloopt namelijk de belangrijkste klimaatdeadline tot nu toe: de regering heeft afgesproken dat de CO2-uitstoot in Nederland met 25% moet zijn verlaagd.

Ook de rechter heeft gezegd dat de regering verplicht is om dit te halen, omdat anders de veiligheid van de Nederlandse burgers op het spel staat. De Tweede Kamer heeft Rutte tot 1 april 2020 gegeven om met een plan te komen.

Ik heb alleen nog weinig beweging vanuit het kabinet gezien. Als de regering niet besluit voor 1 april om de drie kolencentrales te sluiten om onze CO2-uitstoot te verminderen, gaan we deze klimaatdeadline missen.

Dit is nieuws waarover je niet leest op de voorpagina’s. Dit is niet iedere avond de opening van het journaal. Juist doordat er niets gebeurt is er geen aandacht voor.

Daar gaan wij verandering in brengen. Op vrijdag 3 april gaan we de straat op. Om de regering een heel duidelijk signaal te geven:

We kunnen klimaatdeadlines niet ongezien en ongestoord laten verstrijken. In een tijd van winters zonder sneeuw en zomers met steeds langere hittegolven komt onze beweging in actie. Ons geduld is op.


Groet,

Jesse

Sent via ActionNetwork.org. To update your email address, change your name or address, or to stop receiving emails from GroenLinks, please click here.